Pierre Gasly maakt aardig reclame voor zichzelf. Het Franse Red Bull talent won zaterdag in de snikhete Ardennen de mainrace met ruime voorsprong op de Britten Jordan King en Alex Lynn. Titelrivaal Sergei Sirotkin verloor terrein na een last lap clash met Oliver Rowland en Sergio Canamasas.

Het weekend was in de training op vrijdag nog goed begonnen voor de Rus met een snelste tijd, maar in de kwali had hij een lockup in Bus Stop en een flatspot. Daardoor kwam hij niet verder dan 16e in run 1 en verbeterde zich slechts naar 13e in run 2.De beide Prema’s van Gasly en Antonio Giovinazzi knokten om de pole en de Italiaan was net de snelste met 1:56.607, 0.157sec sneller dan Gasly. Gustav Malja bevalt het racen in België, de Zweed ging in de F3.5 altijd goed, nu startte hij als derde in de Rapax, nog voor de Racing Engineering auto’s van King en Nato.

De start was een klassieke “Gio-actie”, want de Italiaan krijgt veel teveel wielspin en valt terug naar vijf. Malja neemt even de leiding tot na vier ronden DRS aanspringt en Gasly er op Kemmel langsgaat, Nato herhaalt het kunstje een ronde later, en in ronde 6 verschalkt King de Zweed in de pits bij de vroege pitstop naar medium banden.

“Ollie” versus Rusky – part 1

Sirotkin had een prima start vanaf 13 en klom op naar 7, maar Artem Markelov was op gebruikte mediums veel sneller in de beginfase en reed net als in Monaco een tijdlang aan de leiding toen de starters op soft de pits indoken. Hoe goed de Russian TIME liep t.o.v. de ART bleek aan het eind van de race, want beide Russen kwamen vijf ronden voor het eind binnen, en terwijl Markelov van acht omhoog flitste naar vijf, bleef Sirotkin achter de man die zijn nemesis zou worden in België: Oliver Rowland.

Rowland had een gemiddelde start gehad tot nu toe en reed na zijn stop rond plaats 8, toen hij de net gestopte Sirotkin nogal ruw passeerde. Die liet dat niet op zich zitten en de twee passeerden elkaar vier keer, terwijl ze ook nog een zeer koppig Sergio Canamasas probeerden te overwinnen. De Spanjaard luisterde zijn terugkeer bij Carlin meteen op met een typische Canama-crash actie in de laatste ronde, waar hij Rowland he-le-maal naar buiten drukte in Bus Stop en hem in het pad van Sirotkin tikte, die Rowland’s voorkant stukreed. De Rus pakte nog twee punten mee, Rowland slechts één.

VSC-problemen of slaapproblemen?

Markelov kwam intussen ondanks herhaaldelijk aandringen niet voorbij teamgenoot Rafa Marciello, die met een vierde plaats zijn titelkansen levend hield. Nato zag een podium in rook opgaan nadat zijn auto er mee ophield op start-finish en de VSC periode werd uitgeroepen om hem weg te takelen. Opnieuw een beetje controverse, want Gasly leek na de tijd ineens drie tellen sneller te zijn dan King en liep uit naar boven de tien seconden. Dat lag vooral aan de snelle reactie van Gasly en het feit dat King even zat te slapen bij die herstart. Als je het verrassingselement wil uitbannen kun je beter Emmanuel Freitas in de 24 uur van Le Mans kopieëren en vanaf 5 tellen aftellen als de VSC eindigt.

Gasly maakt het niks uit, stormt weg in de laatste ronden en haalt een mooie overwinning op, King is mopperig op 11.262 sec tweede en Williams-tester Alex Lynn staat als derde op het podium. Daniel de Jong viel volledig in het niet in race 1, via de timing kwamen we erachter dat hij rond plaats zestien reed, en uiteindelijk kwam hij anoniem als 17e binnen tussen de twee Campos auto’s

GP3: ART op dreef in de Ardennen

In de schaduw van het tumult rond Max Verstappen reed Nyck de Vries prima rond bij ART. De Fries zette zijn auto als derde op de grid in de kwali op zaterdagmorgen, achter Charles Leclerc en Jake Hughes die een duel om de pole uitvochten. Alex Albon verloor veel tijd in de kwali met een moment in de Double Gauche en startte slechts als zeventiende, nog achter Steijn Schothorst die als vijftiende begon.

Beide Nederlanders letten goed op zaterdagmiddag, want De Vries schoof meteen een plaats op naar twee achter Leclerc, Jake Hughes ging tegelijk met Arjun Maini en Matt Parry de bocht in na een slechte start en raakten elkaar, terwijl in het middenveld Kevin Jörgi na een heel slechte start klem kwam te zitten tussen Nirei Fukuzumi en Arthur Janosz. Voor Parry en Fukuzumi was de race meteen verkeken, ook Hughes moest later uitvallen.

Na de herstart bleken Schothorst en Jake Dennis de twee grootste profiteurs te zijn door respectievelijk 15 naar 6 en van 13 naar 4 op te schuiven. Dennis sloot aan bij Antonio Fuoco en liet de Italiaan na de herstart niet los. De Arden auto had bovendien niet veel last van bandenslijtage in de hitte, terwijl zowel Leclerc als De Vries daar wel mee te kampen hadden. De Fransman probeerde dus de Fries los te rijden voor een van beiden hun banden eraan had.

Helaas was bij de Vries als eerste de rek eruit en liep Dennis nu rap in nadat hij Fuoco was gepasseerd. De Brit passeerde de Vries in het slot en wist nog aardig op Leclerc in te lopen, maar kwam 2.3 seconden tekort op de Monegask, die opnieuw goede zaken deed omdat Albon niet vooruit kwam en slechts twee punten kon bijschrijven. De Vries kon nog Fuoco voorblijven en pakte een verdiend podium als derde. Ook Schothorst liet zich goed zien en reed in het spoor van Jack Aitken naar plaats 6. Voor de race op zondag morgen ging de pole naar Matevos Isaakyan, die Ferrucci naast zich kreeg op rij1, Schothorst zou van drie starten en De Vries van plaats 6.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.