De laatste Gp2-race van het jaar is voortijdig afgebroken na een zware crash met meerdere auto’s in bocht 2. Pierre Gasly probeerde een plaats goed te maken op Rafa Marciello, maar spinde en rolde terug de baan op.

Een aantal auto’s kon hem ontwijken, maar Norman Nato schampte af op de DAMS auto en vloog stuurloos de baan af, waarbij hij de auto’s van Artem Markelov, Sean Gelael, Daniel de Jong en Nicolas Latifi meenam. Ook bij de uitwijkende rijders ging het mis. Sergei Sirotkin was een van de gelukkigen die om Gasly heen kon, maar Arthur Pic keek niet goed bij het terugkomen op de baan en ramde de Rapax midscheeps

Ondertussen waren er twee wagens op de grid blijven staan (Rene Binder en Stoffel Vandoorne) en werd besloten een rode vlag te zwaaien. Nadat een brandje in de auto van Gelael was geblust werden de wrakken weggetakeld en werd onder supervisie van Charlie Whiting een poging gedaan de schade op te nemen en te herstellen. Men besloot een halfuur voor de F1-parade zou beginnen het tijdschema niet verder in gevaar te brengen en de race af te gelasten. Er zullen geen trofeeën en punten worden verdeeld, dus is de stand na de main race van gisteren tevens het eindklassement van dit jaar.

Eindklassement GP2 2015
1 S. Vandoorne 341.5
2 A. Rossi 181.5
3 S. Sirotkin 139
4 R. Haryanto 138
5 M. Evans 135
6 A. Lynn 110
7 R. Marciello 110
8 P. Gasly 110

Daarmee is voor Stoffel Vandoorne een geweldig seizoen een beetje op een anticlimax geëindigd. De Kortrijkenaar heeft inmiddels een Honda Super Formula auto getest en het lijkt dan ook zeer waarschijnlijk dat dit zijn nieuwe bezigheid naast de baan van “test en reservecoureur” bij Mclaren gaat worden. Dit ondanks een plotselinge geruchtenstorm die opflakkerde na een quote van Ron Dennis, die riep dat Fernando Alonso aan een sabbatical zat te denken.

Ook Alexander Rossi hoopt nog op een F1-stoeltje bij Manor, de rest van het veld zullen we waarschijnlijk volgend jaar in Bahrein weer aan de start zien. Hoe ART de opengevallen plaats van Vandoorne gaat invullen is nog onbekend. Als Mclaren het voor het zeggen heeft, hoop ik stiekem op Nyck de Vries naast Nobu Matsushita. Als ART zelf mag kiezen, denk ik eerder dat Esteban Ocon vanuit de GP3 promotie zal gaan maken en dat de Vries wel eens GP3 kan gaan rijden. We houden het in de gaten!


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!