Met een pole-position en een dominant gereden race heeft Pièrre Gasly de laatste main race van het seizoen gewonnen. Daarmee boog hij ook zijn kleine achterstand om in een voorsprong op Antonio Giovinazzi.


© Gp2series.com

De Fransman wist wat hem in de seizoensfinale te doen stond en zat er meteen bovenop: snelste in de vrije trainingen, snelste ook in de kwalificatie met 1:47.476. Sergei Sirotkin reed op 0.328 de tweede tijd, Artem Markelov werd verrassend derde op 0.425 sec.

Giovinazzi had pech, dat hij in zijn voorlaatste rondje werd opgehouden door Luca Ghiotto en hoewel hij het nog een keer probeerde toen hij vrij baan had, waren zijn banden al te ver heen, zodat hij slechts tot de zesde tijd kwam. De MP auto’s van Oliver Rowland en Daniël de Jong zetten zich als vijfde en twintigste op de grid, waarbij de Rotterdammer tussen debutanten Louis Deletraz en Emil Bernstorff in kwam te staan.

Gasly als Haas

Ook bij de start bleek dat de aanval de beste verdediging is. Gasly kwam heel goed weg en had meteen tien meter op de rest, waar Markelov zijn start verprutste, Sirotkin heel veel moeite had om teamgenoot Nobu Matsushita achter zich te houden en Giovinazzi niet voor- of achteruit kwam en als zesde bleef rondrijden, hoewel Norman Nato herhaaldelijk probeerde of hij de Italiaan zenuwachtig kon krijgen.

De strategie van Gasly was simpel: volgas op softs, zoveel mogelijk terrein winnen en zodra de pits opengaat in ronde zes meteen mediums halen. “Gio” had ongeveer dezelfde strategie maar Prema maakte de fout de Italiaan een ronde te lang buiten te houden. Daardoor werd hij door zeven man gepasseerd die wel op harde banden waren gestart en die hij na zijn stop weer allemaal moest inhalen, plus de vier man die er al voor reden.

Gio als Schildpad

Voor Gasly was het daarna een vrij eenzame race, maar de Fransman maakte er een duel op afstand van met Nato, beiden reden namelijke om de beurt de snelste ronde, waardoor Nato ook vrij gemakkelijk voor Gio bleef, die geen centimer opschoot achter de Fransman. Natuurlijk vielen er wel pitstoppers voor hem weg en wist hij zwakkere broeders als Bernstorff en Philo Paz Armand te passeren, maar opnieuw beet de Italiaan zijn tanden stuk op Nato. Een klein gelukje voor Gio was dat Nato te snel door de pits was gereden en vijf strafseconden kreeg, waardoor hij in ieder geval virtueel vijfde reed.

Vooraan konden Matsuhita en Alex Lynn weglopen bij de rest van de groep die op mediums was gestart. Bij DAMS echter was nu duidelijk te zien dat veel goede engineers en monteurs over zijn geheveld van Gp2 naar Formule E, want men maakte niet alleen de fout om Lynn twee ronden te lang door te laten rijden, maar bij de stop moest de auto terug op de krik omdat een band niet goed vastging. Waarmee Lynn’s kansen op een podium alweer in rook opgingen

Gasly nam de leiding weer over toen Matsushita als laatste zijn stop maakte. De Japanner heeft de pauze tussen Maleisië en Abu Dhabi goed gebruikt en reed een heel stuk scherper rond vandaag. Uiteindelijk kwam hij terug tot plaats twee op 6.737 seconden van Gasly die een zeer belangrijke overwinning boekte. Markelov maakte zijn slechte start nog enigermate goed door weer terug op zijn startpositie uit te komen, derde op 11 sec van Gasly.

MP had een race om te vergeten. De Jong spinde na een tik van Nabil Jeffri en kwam als 14e over de streep. Rowland kreeg helaas een lekke band halverwege de race, maar klaagde dat het wiel ook wel eens helemaal los kon zitten. Hem werd daarom verzocht uit te vallen. In de pits van Trident was nog een schrikmoment toen een wiel van Ghiotto’s auto plots recht in de baan van Rafa Marciello rolde, de Italiaan kon maar net een botsing met een mechanicien vermijden die het ding snel wilde ophalen.

Stand Gp2 na 21 races:

1 P. Gasly 219
2 A. Giovinazzi 207
3 R. Marciello 159
4 S. Sirotkin 147
5 N. Nato 130
6 J. King 122
7 L. Ghiotto 111
8 A. Lynn 109
9 O. Rowland 107
10 A. Markelov 95

Gio kwam dus als vijfde binnen, waardoor zijn drie punten voorsprong met nog één sprintrace te gaan is omgezet naar 12 punten achterstand. Morgen start Lynn als doekje voor het bloeden op pole, met oudgediende Johnny Ceccotto Jr naast zich. Gio begint als vierde, Gasly als achtste. Wil de Italiaan alsnog de titel ophalen, dan zal hij de sprintrace moeten winnen en mag Gasly niet hoger dan de zevende plaats komen. Een lastige klus dus.

GP3: De Vries profiteert maximaal van geblunder van zijn teamgenoten

Bij Gasly zagen we dat de kans om een titel te winnen als doping werkte, maar in de GP3 leek het zicht van de haven een verlammende uitwerking op Charles Leclerc te hebben. Uitdager Alex Albon deed het prima in de kwali met een pole, maar achter hem stonden Jake Dennis, Jack Aitken en Nyck de Vries, terwijl Leclerc pas de vijfde stek bezette. Antonio Fuoco had nog een mathematische kans op de titel, maar een 11e tijd in de kwali was al geen goed teken.

Bij de opwarmronde was Fuoco ook heel langzaam weg, maar hij mocht evengoed van 11 vertrekken. In de start nog steeds geen probleem voor Albon die zich Aitken van het lijf moest houden, terwijl Dennis terugviel en De Vries als derde de bocht uitkwam. Leclerc begon iets te voorzichtig en na anderhalve ronde ging Santino Ferrucci de Monegask voorbij.

Het was nu alle hens aan dek voor Leclerc. Albon, De Vries, Aitken en Dennis liepen snel weg bij de rest van het veld en doordat hij zelfs Ferrucci niet bij kon houden werd zijn achterstand alsmaar groter, terwijl Kevin Joerg inmiddels in zijn nek hijgde. Fuoco kon intussen zijn kampioensaspiraties naar 2017 doorschuiven, de Italiaan kwam naar de pits na een botsing met Arjun Maini, ging nog wel naar buiten, maar bleef als 16e puntloos.

Het zag er nu zonnig uit voor Albon, die twee tellen kon wegrijden van Aitken, terwijl Leclerc weliswaar terug inliep op Ferrucci, maar de Amerikaan nog niet kon passeren. Als de Britse Thai kon winnen zou hij een kleine achterstand van acht punten goed moeten maken in de sprintrace. Helaas kwam de safetycar de baan op omdat de marshalls de stilgevallen auto van Tatjana Calderon niet op tijd konden verwijderen.

Daardoor was de jacht opnieuw geopend en pakte Aitken kort na de herstart de leiding van Albon over na een mooie actie die vier bochten duurde. De Koreaanse Brit moest echter de plaats weer teruggeven omdat hij naast de baan had ingehaald. Daarna viel hij echter opnieuw aan en nu ging het mis. Albon probeerde wanhopig in de chicane weer Aitken terug te pakken, maar raakte de verhoogde kerb in het Stadion, werd over Aitkens auto gelanceerd en moest uitvallen.

De Vries werd hierdoor ineens van derde naar nieuwe leider gepromoveerd, met Dennis, Ferrucci en Leclerc achter zich. De Monegask kon eigenlijk doen wat hij wilde, want met 15 punten maximaal in de laatste sprintrace maakte het niet uit, Albon kon hem nu niet meer inhalen. Toch maakte Leclerc het zichzelf nog moeilijk door per se in stijl af te willen sluiten met een podium. Hij probeerde Ferrucci in hetzelfde complex in te halen als waar Albon er af ging en stuurde wat te enthousiast in, waardoor de twee elkaar raakten en Leclerc’s ophanging het begaf. Omdat Ferrucci daarna ook nog flink afsneed toen hij in gevecht met Aitken raakte, deed de wedstrijdleiding een optelsom en gaf de Amerikaan 10 strafseconden.

De Vries kon onbedreigd zijn tweede overwinning van het jaar scoren, Dennis was op 1.012sec als tweede binnen en Aitken kreeg de derde plaats cadeau. Steijn Schothorst kwam eigenlijk als achtste binnen, maar door de penalty van Ferrucci én een penalty voor Konstantin Tereschenko steeg hij nog naar de zesde plaats.

Stand GP3 na 17 races
1 C. Leclerc 202
2 A. Albon 177
3 A. Fuoco 157
4 J. Dennis 139
5 J. Aitken 134
6 N. De Vries 133
7 M. Parry 82
8 N. Fukuzumi 81
9 J. Hughes 75
10 A. Maini 50

Onbedoelde bijwerking van zijn tijdstraf is wel dat Tereschenko de pole krijgt voor de sprintrace morgen, met Jake Hughes naast zich en Schothorst en Nirei Fukuzumi op de tweede rij.Leclerc en Albon zullen allebei achteraan starten, maar het gaat daar gewoon om de eer: Het is vreemd om op deze manier de titel te winnen en toch in de muur te eindigen. Het is een prima resultaat, maar ik zal nog een hartig woordje met Ferrucci moeten spreken, dat leek nergens op. aldus Leclerc zelf.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!