Aankomend weekend staat de ontknoping van het Formule 1 seizoen 2016 op het programma in Abu Dhabi. In de spotlights staan Mercedesrijders Nico Rosberg en Lewis Hamilton, die samen vechten om de wereldtitel. Rosberg heeft de beste papieren in handen, maar Hamilton kan er altijd op zijn Duits met de titel vandoor gaan.

Waar de schijnwerpers op Lewis en Nico gericht zijn, missen de spotlights in het achtergrondkoor Jenson Button. Buiten het zicht van de schijnwerpers zal de Brit zijn laatste rondjes in zijn Formule 1-loopbaan afwerken.

Jenson Button, geboren op 19 januari 1980 in het Engelse Frome, gaat zijn helm aan de wilg hangen. Een loopbaan van zeventien seizoenen komt zondag al dan niet voorlopig, ten einde.

Een carrière die begon in het jaar dat de wereld aan een nieuw millennium begon. Button debuteerde in 2000 voor het team van Williams. In zijn debuutjaar wist Jenson twaalf punten binnen te halen voor het team van Sir Frank Williams, wat hem een achtste plek opleverde in de WK-stand. Na een seizoen verliet Button Williams voor een avontuur bij Flavio Briatore en zijn Benneton F1-team. Zijn verdere loopbaan bracht Button door bij BAR Honda, Honda F1 Team en BrawnGP om vervolgens zijn laatste zeven seizoenen in een McLaren te klauteren.

Button boekte in zeventien seizoenen racen over de wereld genoeg successen, hij scoorde bijna evenveel zeges als hij seizoenen in de Formule 1 reed; vijftien zeges in zeventien racejaren.
Vijftig maal maakte de fervent triatlonloper de gang naar het podium, om daar de champagne te ontkurken. Het grootste succes boekte Button in 2009 toen het ter ziele gegane Honda F1-team een doorstart maakte onder het gezag van Ross Brawn. De overname door Brawn bleek een schot in de roos en een opmaat tot een geweldig seizoen voor Button. De double diffuser zorgde ervoor, dat BrawnGP onder aanvoering van de drie B’s, Button, Barrichello en Brawn, een topjaar beleefde. Het leidde voor Button tot zijn eerste en enige wereldtitel in de Formule 1.

Button, een gentleman en een stylist zowel buiten de baan als op het circuit
De goedlachse, sympathieke Brit is een stijlicoon op het asfalt. Zijn fluwelen rijstijl is verfijnd en een lust voor het oog voor liefhebbers. Button heeft een feilloos gevoel en is niet bang voor een gokje.

Zo ook tijdens de epische GP van Canada in 2011, de langste F1 race ooit, waar de regen met bakken uit de lucht viel. In de regen durfde Button als een van de eerste te switchen van full wets naar intermediates.
Met die banden ging Button op jacht naar de winst. In die strijd werd Button teruggeworpen naar een vijftiende plek wegens een straf voor inhalen onder de safetycar. De regen begon weer te vallen in Montreal en het leek erop dat Button lekker kon gaan douchen na slechts 26 ronden knallen. Niets was minder waar. Na een twee uur durende pauze klommen de rijders weer in de auto, zo ook Jenson. In al zijn ijver verslikte Button zich in Ferraricoureur Fernando Alonso, die door de Brit van de baan werd getikt. Button werd weer gestraft en kwam na zijn straf als laatste weer terug op de baan. Hij begon zijn inhaalrace van achteraan op een opdrogende baan, switchte naar droogweerbanden en kon weer opnieuw beginnen met zijn jacht.

De Brit sneed als een warm mes door de boter, maar een overwinning leek er niet in te zitten, Sebastian Vettel had de race onder controle en leek op weg naar de zege. Met de nadruk op leek. Onder toeziend oog van papa John Button gebeurde het onmogelijke. Vettel bezweek in de laatste ronde onder de druk van de aanstormende Button en maakte een fout waardoor Button met een legendarische zege aan de haal ging.

Heb je het over Jenson Button dan heb je het eigenlijk ook over papa John Button. Jenson reisde voor zijn werk over de wereld, maar werd op deze reizen altijd gesteund en gevolgd door zijn vader in zijn roze blouse. Button senior was erbij toen zijn zoon zijn grootste successen boekte, Button senior was een vertrouwd gezicht in de pitbox van zijn zoon, Button senior was er gewoon. Gedurende de hele loopbaan van Jenson werd hij vergezeld door zijn vader.
John Button maakte het begin van Jenson’s loopbaan mee van dichtbij. Maar nu Jenson zijn loopbaan beëindigd is zijn vader er niet om dit moment mee te maken.

In de schaduw van de titelstrijd, buiten het zicht van de meeste camera’s en met John Button toekijkend vanuit de hemel begint de stylist en gentleman Jenson Button aankomend weekend aan zijn laatste raceweekend in de Formule 1. Net als Jens zijn vader John mist zullen wij de aanwezigheid van de coureur Button missen. Een gentleman en stylist gaat de F1 verlaten. Het heet een sabatical, maar komt hij echt terug?