Een dagje later dan gebruikelijk vanwege Moederdag, maar beter laat dan nooit…

Het is een bekend en vaak terugkerend verschijnsel in de sport, dat er na een topper een saaie race volgt. Na de heksenketels van China en Bakoe was Spanje vrij mat.

Hoewel Sebastian Vettel en Lewis Hamilton feitelijk de hoofdrolspelers zijn voor het kampioenschap, mengen er zich nog genoeg anderen in de strijd.

De Grand Prix van Spanje is traditiegetrouw de race waar nagenoeg alle teams met hun nieuwe spulletjes komen, in de hoop om die sprong vooruit te maken.

Ook voor Max Verstappen was het een belangrijk weekeinde. Nog steeds weten ze niet waar ze staan met de RB15 en Max had sterk de behoefte aan een goed weekeinde.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Barcelona:

Mercedes:
Deze Grand Prix liet zien waar Lewis Hamilton [P1] kan doen als alles klopt . Direct na de start had de Brit de concurrentie achter zich gelaten. De Brit vroeg zelfs aan zijn engineer of hij langzamer moest rijden om zijn banden te sparen. Dat zegt genoeg.

Bottas zorgde voor de vijfde 1-2 finish op rij voor het team van Mercedes. Doch kwam de Fin er bij de start niet aan te pas. Bottas repte van een probleem met de koppeling, wat hem een goede start kostte.

Red Bull:
Max Verstappen [P3] pakte weer eens een podium op –voor hem- ‘heilige grond’. Maar met name Mercedes is zeker drie maten te groot gebleken.

Pierre Gasly [P6] scoorde ook nu weer punten, maar kan de snelheid van Max duidelijk niet matchen.

Ferrari:
Sebastian Vettel [P4] zal eveneens balen van de voorsprong van Mercedes. Dat is niet eens zijn grootste zorg. Dat is eerder zijn jongere teamgenoot die met de race ongeduldiger wordt.

Want Charles Leclerc [P5] werd weer eens achter Vettel gehouden. Dat wreekte zich vooral in de beginfase van de race. Max Verstappen profiteerde daar optimaal van.

Ferrari moet eerst maar eens afrekenen met zichzelf, voordat de Italianen überhaupt kunnen denken aan het verslaan van Mercedes.

McLaren:
Lando Norris kreeg de keerzijde van de sport te zien. Lance Stroll stuurde in alsof er niemand bij hem in de buurt was. Norris moest opgeven met een beschadigde wielophanging.

Het was daarom Sainz die de eer hoog moest houden voor het Papaja-kleurig team. Met een P8 voldeed de Spanjaard aan de opdracht om vooral punten te scoren.

Williams:
Ik blijf het zeggen; dit team is niet goed bezig. De auto is nog steeds een drama. Waar McLaren de weg ophoog heeft gevonden, blijft Williams steken.

De sympathieke keuze voor Kubica [P18], maar Ocon van Mercedes was een betere keuze geweest. Russell [P17] is een talent, maar de jongeman kan ook niet toveren.

Dat belooft nog wat voor de komende race in het prinsenstaatje van Monte Carlo.

Toro Rosso:
De Torpedo deed het even rustig aan in Spanje, het leverde Rus die kampte met onbalans een nette P9 op. Teamgenoot Albion [P11] was zijn meer ervaren teamgenoot nu niet de baas, zoals in het begin van het seizoen.

Force India:
Stroll viel uit na een onnodige manoeuvre met Norris naast zich. De Canadees ontsnapte aan straf, daar de raceleiding het beoordeelde als een race-incident.

Perez [P15] zag de eindstreep wel, maar kwam tekort om van de Safety Car te profiteren.

Renault:
Het begint een beetje belachelijk te worden. Waar Red Bull eerder veel sneller was dan het fabrieksteam van Renault, is het Britse McLaren de Fransen de baas.

Wat Abiteboul ook doet, hij kan het team niet naar voren brengen, dus gaat Cyril maar klagen over de B-teams van Ferrari en Red Bull?

Ricciardo en Hülkenberg komen niet verder dan P12 en P13. En dat voor een fabrieksteam.

Alfa Romeo:
Kimi had een moeilijke start en moest een stukje crossen. Mogelijk werd de auto daarbij beschadigd. Meer dan P14 achter de Renault zat er niet meer in.

Met een P16 valt Giovinazzi behoorlijk tegen. Ik heb eigenlijk tot nu toe geen fatsoenlijke race gezien van deze –nog al- wilde Italiaan.

HaasF1:
Haas F1 had vorig jaar een snelle auto, echter is de auto van 2019 behoorlijk wispelturig. En af en toe duiken er remproblemen op.

En anders krijgen beide Haas-coureurs met elkaar aan de stok.

Bij de herstart maakten de Haas-coureurs even contact, zonder verdere gevolgen. Uiteindelijk eindigen beide wagens in de punten. P7 voor de Deen, terwijl de Fransman het laatste puntje pakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.