Wie de eerste vrije oefensessie voor de Grote Prijs van Spanje te Barcelona volgde, kreeg een vrijdagtraining met redelijk wat actie en spanning, bij een asfalttemperatuur van 32 graden, een luchttemperatuur van 21 graden, nagenoeg windstilte, een lage luchtdruk (1005 hP) en droge lucht (37% relatieve luchtvochtigheid).

De eersten die een tijd neerzetten waren uiteraard de testrijders die banden en motoren ‘� volont�’ kunnen gebruiken om zo veel mogelijk data te verzamelen voor het team. Ricardo Zonta en Christian Klien zijn zo’n rijders, maar de kloof tussen de Toyota en de Red Bull bedraagt in het begin wel een slordige vier seconden. Een verkleining naar 1.7s zal wel deugd doen voor het Oostenrijkse team.

Volgende op de baan is Pedro de la Rosa. De Spanjaard komt in actie als testcoureur, niet zoals in Bahrein waar hij Juan Pablo Montoya verving. Montoya werd in San Marino ook nog vervangen door Alex Wurz, die een podiumplaats behaalde, maar is nu weer zelf in actie. De la Rosa’s eerste rondje in de vernieuwde McLaren MP4/20 zit wel nog meer dan een seconde van de snelheid van Zonta, die overigens een 1:18.103 reed, maar een eerste rondje zegt uiteraard nog niets.

Na twintig minuten zijn er nog acht rijders die zich nog niet hebben laten zien: de Ferrari’s, de Renaults, de Williamsen, Trulli (Toyota) en Monteiro (Jordan). Renault rijdt meestal niet op vrijdag omdat ze weten dat hun snelheid goed zit en ze op die manier banden en vooral de motor willen sparen. Van Ferrari en Williams kunnen we hetzelfde verwachten, en ook Trulli zou kunnen vertrouwen op teamgenoten Zonta en Ralf Schumacher.

Het duurt 22 minuten vooraleer een racepiloot een tijd neerzet. Het gaat om Patrick Friesacher, die wel maar liefst 14 seconden achter Zonta blijft. Michael Schumacher komt in zijn F2005 de baan op voor een installatierondje en rijdt meteen door voor een getimede ronde. Friesacher zat blijkbaar niet met een grote fout in zijn eerste ronde, want ook een tweede tijd zit twaalf seconden achter Zonta. Een enorme kloof die Minardi moet overbruggen.

Michael Schumachers eerste tijd is indrukwekkend. In zijn eerste rondje zit hij slechts drie tienden achter Ricardo Zonta, maar hier kan nog een hele hoop af, wat hij ook laat zien door in sector 1 en 2 de snelste tijd neer te zetten, maar het te verliezen in het laatste deel. De kloof bedraagt na 25 minuten nog 0.132s.

Tegen de helft van de sessie werd de paddock stilaan wakker. Rijders als Karthikeyan en Albers zetten een tijd neer, en Barrichello en Fisichella rijden een installatierondje.

Iedereen kijkt uit naar een strijdvolle race met Renaults, Ferrari’s en McLarens voorin. Daarom wordt het ook interessant om de tijden van deze teams in het oog te houden. Zo is er hier Pedro de la Rosa, die opnieuw de baan op komt en een 1:17.658 neerzet, 4 tienden onder de tijd van Zonta en een halve seconde sneller dan Michael Schumacher. Hou er wel rekening mee dat hij slechts een testrijder is en dus geen al te grote factor om rekening mee te houden. Het is echter wel een teken aan de wand.

GELE VLAG. Ricardo Zonta gaat van de baan in sector twee en om de wagen op te ruimen verschijnt er een gele vlag. Het euvel is echter snel weer verholpen en de rijders kunnen weer voluit gaan.

Juan Pablo Montoya komt de baan op voor een snelste tijd, met nog 20 minuten op de klok. Hij komt zeven tienden tekort om Michael Schumacher te passeren. Een verbetering zet hem echter op minder dan twee tienden van de zevenvoudige wereldkampioen.

David Coulthard zet z’n Red Bull voor Montoya, terwijl ook Nick Heidfeld zich in het spel komt mengen. De Duitser komt echter nog een tikkeltje tekort om Montoya te verbeteren.

Actie is er nu wel: Michael Schumacher zet de snelste tijd in de eerste sector, Heidfeld doet hetzelfde voor de tweede sector en zet zich nog geen twee honderdsten voor De la Rosa, maar Schumi komt meteen ook de streep over en verbetert Heidfeld met nog eens zes honderdsten. Het zit dicht bij mekaar.

Maar Heidfeld breit een verlengstuk aan zijn run, en gaat weer onder Schumi. De kloof bedraagt nu bijna twee tienden. Pedro de la Rosa laat dit echter niet zomaar gebeuren en gaat in de eerste sector sneller dan Heidfeld. In de tweede sector slaat hij een �norme kloof en in het laatste stuk doet hij er nog eens acht tienden bij. Het verschil bedraagt maar liefst 1.706s! Een snelle McLaren of ��n zonder benzine?

Christian Klien wil ook graag bovenaan staan. Hij strandt echter op de tweede plaats, op 1.146s van De la Rosa. De Red Bull-rijder heeft overigens al 21 rondjes gereden.

In de laatste vijf minuten rijdt ook Kimi Ra�kk�nen een snelle ronde. Hij komt bijne drie tienden tekort om aan Michael Schumacher te geraken.

GELE VLAG. Christijan Albers gaat van de baan in sector 1 en voor alle veiligheid wordt de gele vlag op die plaats gezwaaid. De laatste minuten blijven wegtikken en de gele vlag in deze kostbare tijd is dan ook lastig voor de teams om een beeld van hun snelheid te kunnen schetsen. De gele vlag blijft uit, van meer dan 3 minuten voor het eind van de sessie, tot het uur om is. Alle rijders komen binnen en het is nu wachten tot twee uur voor meer actie.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter