Nico Rosberg is zondagmiddag als overwinnaar over de streep gekomen tijdens de Grote Prijs van Singapore. De nieuwe leider in het wereldkampioenschap wist met één pitstop minder Daniel Riccardo nipt achter zich te houden. Lewis Hamilton wist in een rechtstreeks gevecht Kimi Räikkönen af te troeven. Max Verstappen had wederom een slechte start en kwam niet verder dan de zesde positie.

Startcrash
Al meteen bij de start van de race gaat het mis voor Nico Hulkenberg. De Force India coureur krijgt de twijfelachtige eer om de kortste Singaporese Grand Prix ooit te rijden. Hulkenberg wordt slachtoffer van de slechte start van Max Verstappen en de reactie van Carlos Sainz daarop. Sainz raakt Hulkenberg en de Force India schuift kansloos de muur in. Max Verstappen mag bij het incident van geluk spreken, want de stuurloze Force India schuift centimeters voor de wagen van Verstappen langs.

Een Safety Car situatie is het gevolg. Aan de kop van het veld is er afgezien van Verstappen weinig verandering. Achterin het veld hebben Jenson Button en Valtteri Bottas schade opgelopen bij de start, en dat dwingt hen tot een pitstop aan het eind van de eerste ronde. Na de Safety Car situatie is er overigens nog een marshall die zijn leven waagt door vlak voor het aanstormende veld nog even over te steken of iets van het circuit op te rapen. De marshall heeft echter net als de Formule 1 wagens voldoende snelheid en weet zich op tijd in een veilige positie te brengen.

Minimaal
De overwinning in de Grote Prijs van Singapore is op papier één van de zwaarstbevochten in de historie van de race. Nico Rosberg houdt Daniel Ricciardo op slechts vier tienden van een seconde achter zich. Ricciardo kan in de laatste fase van de race aansluiten bij Rosberg omdat de Mercedes coureur één stop minder maakte dan de concurrentie, en bovendien te maken krijgt met remproblemen. Hoewel Ricciardo op het eind dus veel meer snelheid heeft, en nog verraderlijk dichtbij komt, is komt de leiding van Rosberg nooit écht in gevaar. Zo geeft Rosberg zijn tweehonderdste start tijdens een Formule 1 Grand Prix extra glans door hem op zijn naam te schrijven.

Ook het verschil tussen de derde en vierde plaats is de hele race verrassend klein. Lewis Hamilton heeft net als zijn teamgenoot last van een remprobleem en komt daarom de hele race eigenlijk niet op de snelheid die de Mercedes normaal wel heeft. Kimi Räikkönen profiteert hiervan en weet zelfs Hamilton op het circuit te passeren wanneer deze een fout maakt. Een beter geplande pitstop zorgt er later toch weer voor dat Hamilton op podiumkoers komt, en de regerend wereldkampioen geeft dit ook niet meer uit handen.

 

Inhaalrace
Normaal gesproken wordt de ‘Driver of the Day’ pas op maandag uitgeroepen, maar sinds de Grote Prijs van Singapore gebeurt dit direct na de race, en kunnen de fans al tijdens de race hun stem uitbrengen via de officiele site van de Formule 1. En zo geschiede, want Sebastian Vettel werd in de uitloopronde van de race uitgeroepen tot ‘Driver of the Day’.

De kansen van Vettel worden op zaterdag al zeer klein gemaakt dankzij een probleem met zijn anti-roll bar. Hij moet vanaf de laatste plaats starten, en Ferrari maakt meteen van de gelegenheid gebruik om de motor, versnellingsbak en de turbo van de bolide te wisselen. In de race rijdt Vettel zich knap naar voren..

Vettel startte de race namelijk op de hardste band die beschikbaar is dit weekend, de Soft compound. Daardoor kan hij veel langer doorrijden dan de concurrentie op het zachtere rubber. Vervolgens wisselt hij naar het zachtere rubber en kan zodoende voldoende snelheid vasthouden dankzij de lichtere auto. Vettel finisht de wedstrijd op de vijfde positie, ruim achter zijn teamgenoot Kimi Räikkönen.

Maleisië
De volgende race is over twee weken op het Sepang Internantional Circuit in het wat noordelijker gelegen Maleisië. De strijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg zal daar tot een nieuw niveau steigen. Rosberg pakte in Singapore namelijk de leiding in het kampioenschap terug en gaat van een achterstand van twee punten, naar een voorsprong van acht punten.