Valtteri Bottas mag zondagmiddag de Grand Prix van Oostenrijk van pole position starten. De Finse Mercedes coureur was sneller dan Sebastian Vettel en teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen kende een moeilijke kwalificatie en maakte meerdere kleine foutjes. Hij kwalificeerde zich als zesde. Dankzij de gridstraf van Hamilton zal hij starten vanaf de vijfde positie.

Q1: Drama voor Haas F1 en Williams
Het eerste deel van de kwalificatie begint stroef voor het Haas F1 Team. Eerst is het Romain Grosjean die van de baan gaat in bocht zeven, gelukkig voor de Fransman zonder schade. Niet veel later moet Kevin Magnussen opgeven met een afgebroken linker achterwielophanging. De tijd van Magnussen is aan het eind van de sessie goed genoeg om door te gaan naar de tweede kwalificatie, maar de schade is te groot om verder deel te nemen aan de kwalificatie.

Onder de uitvallers na de eerste kwalificatie zit een grote verassing. Het Williams team ziet zowel Felipe Massa als Lance Stroll afvallen. De aerodynamische update die het team meenam naar Spielberg lijkt daarmee niet erg effectief geweest te zijn. Massa kwalificeerde zich als zeventiende, Stroll op de achttiende plek. Een flinke domper voor het team dat in Bakoe nog op het podium stond met Lance Stroll.

Naast de Williams coureurs waren het eveneens Jolyon Palmer (16), Marcus Ericsson (19) en Pascal Wehrlein (20) die niet snel genoeg waren om door te gaan naar de tweede kwalificatie. Lewis Hamilton klokte de snelste tijd.

Q2: McLaren wederom niet door naar derde kwalificatie
Met nog veertien man in competitie begint het veld aan het tweede deel van de kwalificatie. Lewis Hamilton gaat vroeg naar buiten, en doet dat op de Supersoft banden. Hij zet daarop zijn snelste tijd, en mag op deze compound dus de race gaan aanvangen. De rest van de coureurs die doorgaan naar het derde deel van de kwalificatie reden hun snelste tijd op Ultrasoft banden, en dus zal Hamilton een langere eerste stint kunnen rijden tijdens de race. Mogelijk een voordeel wanneer de Safety Car niet naar buiten komt tijdens de eerste stint.

Fernando Alonso lijkt lange tijd op weg te zijn naar een plekje in de derde kwalificatie, maar het team van McLaren ziet beide coureurs het niet halen. Alonso kwalificeert zich op de twaalfde positie, vlak voor teamgenoot Stoffel Vandoorne die op de dertiende positie kwalificeert.

Naast de McLaren coureurs zijn het Nico Hulkenberg (11), Daniil Kvyat (14) en de al in het eerste deel afgevallen Kevin Magnussen (15) die niet door gaan naar de derde kwalificatie. Valtteri Bottas zette de snelste tijd, voor Sebastian Vettel en een bloedsnelle Lewis Hamilton op Supersofts.

Q3: Foutenfestijn in derde kwalificatie
De derde kwalificatie viel op door de vele coureurs die moeite hadden om een foutloze ronde te rijden. Max Verstappen maakte maar liefst drie runs, maar wist geen enkele foutloze ronde te rijden en schoof zelfs in zijn laatste run van de baan. De Nederlander kwam daarmee niet verder dan een zesde positie, achter teamgenoot Daniel Ricciardo.

Lewis Hamilton was de man waarvan veel verwacht werd. Dankzij de gridstraf voor het wisselen van de versnellingsbak was pole position zeer belangrijk voor de drievoudig wereldkampioen. Maar net als bij Verstappen lukte het ook bij Hamilton niet om een foutloze ronde te rijden. De Brit kwam daarom niet verder dan een derde positie.

Wie wel een foutloze ronde reed was Valtteri Bottas en dat was dan ook genoeg om pole position te pakken voor de race. Sebastian Vettel reed ondanks eveneens een fout in zijn snelle ronde de tweede tijd. Dankzij een stilvallende Romain Grosjean in de laatste minuten van de sessie kwamen alle snelste rondes uit de eerste run van de derde kwalificatie.

De Grand Prix van Oostenrijk start zondagmiddag om 14:00.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!