Vierde was zijn beste resultaat hier. Het lijkt alsof Fernando Alonso de leemtes in zijn cv aan het opvullen is. Nog nooit had hij zijn thuisrace gewonnen, nog nooit de mythische race in Monaco. Beide kan hij nu toevoegen op zijn palmares. Hoewel Alonso in de eerste fases het hard te verduren kreeg van Kimi Raikkonen, kon hij na diens uitvalbeurt cruisen naar de finish.

Na een incidentrijke kwalificatie en een stormachtige avond gaat de race in Monaco gewoon van start…met Schumacher vanuit de pitstraat, Alonso op pole en Mark Webber op de tweede startplaats. De camera’s worden bij de start echter gericht op Christijan Albers, die zijn teamgenoot Monteiro bijna in de pitmuur drukt. Tiago Monteiro kon meteen al een nieuwe voorvleugel halen, Albers wordt bestraft met een drive-throughpenalty.

Webber gaat wijd in St Devote en Kimi Raikkonen kan profiteren van zijn nieuwe banden: op de heuvel gaat hij Webber voorbij. Een gewaagde inhaalactie, maar succesvol. Raikkonen kan de strijd aangaan met Fernando Alonso.  In de eerste stint overtroeven Alonso en Raikkonen elkaar met snelste rondes. Beiden rijden op de limiet, want eens Raikkonen de pit induikt kan Alonso geen snellere tijd meer rijden. Beide kemphanen geven zich voor 100%.

En Michael Schumacher, die uit de pitstraat startte? Michael Schumacher stormt door de achterhoede, maar zijn opmars wordt gestuit door Jenson Button. Pas in de 20e ronde kan hij voorbij de Brit, met een mooi inhaalmanoeuvre aan de chicane na de tunnel. Die andere Hondarijder, Rubens Barrichello, zit ook op een eenstopstrategie en houdt drie rijders op: Nico Rosberg, David Coulthard, Giancarlo Fisichella.(58/78)

Iedereen had minder benzine mee dan verwacht. Montoya is de eerste van de koplopers die komt pitten. Hij pit als vierde, en komt opnieuw als vierde buiten. De volgende ronde komt Raikkonen al pitten. Daarna volgt Alonso. Ondertussen mag Mark Webber een ronde proeven van de leidersplaats. De eerste reeks pitstops leveren geen positiewijzigingen op aan kop van het veld. Mark Webber kan wel opnieuw aansluiting vinden bij het leidersduo Alonso-Raikkonen. Kan Webber Raikkonen opnieuw voorbijgaan in de tweede reeks pitstops?

Wie zegt dat je niet kan inhalen in Monaco? Giancarlo Fisichella gaat in ��n ronde maar liefst twee wagens voorbij! Zowel Coulthad als Villeneuve gaan eraan voor de moeite. In diezelfde ronde verliest Mark Webber twee seconden door het verkeer. De kansen voor Webber om eventueel Raikkonen voorbij te gaan bij de tweede reeks pitstops zijn meteen gehypothekeerd.

De volgende ronden moet Webber nagelbijtend in zijn cockpit doorgebracht hebben. Op z’n minst twee ronden zat hij vast achter Giancarlo Fisichella. Als er dan eindelijk een blauwe vlag komt, geeft zijn motor de geest aan de uitgang van de pitstraat. Een woedende en teleurgestelde Webber is uit de race.

De racedirectie kan niet anders dan de safetycar inzetten, want Webbers Williams kan niet weggetakeld worden. Dit was h�t moment voor de leiders om te pitten. Alonso kon zijn voorsprong behouden, hij weet nu dat als hij Raikkonen achter zich kan houden de overwinning binnen is.

Die berekening kan hij zich besparen want ook Raikkonen blaast zijn motor op. Einde race voor Raikkonen, einde kans op de overwinning. Alonso zit meteen in een comfortabele positie, want de man in tweede stelling, Montoya, wordt vooafgegaan door 5 (!) gedubbelden. Het verschil bedraagt maar liefst twaalf seconden.

Voor Williams is de race nu helemaal voorbij als ook Rosberg crasht. Williams zag er heel competitief uit, maar ziet dit niet beloont met een sterke puntenfinish. Ook Christian Klien valt nog uit met pech, net als Jarno Trulli. Daardoor schuift David Coulthard op naar de derde plaats. Het allereerste podium voor Red Bull is binnen, en dan nog in Monaco.

Michael Schumacher komt in de slotronden nog sterk opzetten en bedreigt nog Rubens Barrichello voor de vierde plaats, maar hij raakt er niet meer voorbij.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter