Wie wil er niet graag winnen in Monaco? Een overwinning in Monaco staat gelijk aan een halve wereldtitel. Vandaag was Juan Pablo Montoya de beste. Het was zijn eerste overwinning in Monaco, de tweede sinds Monza 2001 en de eerste in Monaco voor Williams in 20 jaar. Begrijpelijk dat Montoya straalde.

Kimi Raikkonen mist zijn start, en verliest een plaats aan Montoya. Ook Fernando Alonso maakt een superstart en wint 2 plaatsen. Na 2 ronden wordt de safety-car al ingezet omdat Heinz Harald Frentzen zijn Sauber wat onzorgvuldig in de vangrail plant. Hij neemt te veel curb bij het insturen van de chicane na het zwembad en glijdt tegen de vangrail aan.

Na het vrijgeven van de race rijden Ralf Schumacher en Montoya van de rest van het veld weg. Daarna is het wachten tot de eerste reeks pitstops om te zien of iemand op een andere dan een 2-stopper zit. Michael Schumacher misschien?

Mark Webber komt niet zo ver. Hij maakt een eerste stop in ronde 14, maar pit op het eind van de volgende ronde opnieuw en geeft op. Ook teamgenoot Pizzonia moest al opgeven.
Ralf Schumacher is de eerste die zijn kaarten uitspeelt. Hij komt binnen op het eind van ronde 21. Montoya blijft buiten en perst enkele supersnelle ronden uit zijn Williams bolide. Goed genoeg blijkt, want na zijn pitstop blijft hij voor zijn duitse teamgenoot. Op dat moment leidt Michael Schumacer de race, tot ook hij pit in ronde 30.

Vooraan zakt Ralf Schumacher wat weg, mogelijk door een setje mindere Michelins. Hij komt opnieuw binnen in ronde 48, Montoya in de volgende ronde. Ralf komt als achtste terug op het circuit, Montoya als derde, op 4 seconden van Michael Schumacher. Schumacher ligt 21 seconden achter op Raikkonen, de nieuwe leider. Niet genoeg om te pitten zonder de leiding te verliezen. De Fin komt als derde terug op het circuit. Als ook Schumacher in ronde 59 de pit opzoekt is Montoya terug leider.

Na de tweede reeks pitstops leidt Montoya met in zijn kielzog Raikkonen. De twee jagen elkaar constant op, en proberen de andere in de fout te dwingen. Beiden blijven echter koel tot de finish. Schumacher komt nog elke ronde dichter, maar meer dan aansluiten kan hij niet.

Een verdiende overwinning voor Montoya. Raikkonen loopt dankzij zijn tweede plaats weer 2 punten uit op titelrivaal Michael Schumacher. De Duitser telt nu 4 punten achterstand. Ralf Schumacher, Alonso en Trulli volgen als vierde, vijfde en zesde. Na een anonieme race eindigt Coulthard als zevende en Barrichello als achtste. Beiden tellen ongeveer 20 punten achterstand op de leider in het WK.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter