Max Verstappen, Red Bull Racing, Bahrain Testing 2023, Bahrain International Circuit, Bahrain

Voor de fanatieke liefhebbers van de Grand Prix is er weinig zo opwindend als het live kunnen bekijken van de races. Het liefst zou je misschien wel bij iedere race aanwezig willen zijn, maar dat is amper te doen. Gelukkig kun je door de opkomst van digitale technologieën eenvoudig en snel de Grand Prix F1 races streamen vanaf een plek naar keuze.

Het streamen van de Formule 1 doe je bijvoorbeeld via een betaald account op Viaplay, de plek in Nederland waar je de Grand Prix races kunt bekijken. Maar: wist je dat je ook heel eenvoudig op een gratis manier de races van de Grand Prix kunt bekijken? Dat kan namelijk met behulp van het instellen van een VPN. In dit artikel vertellen we je daar meer over en geven we je wat tips om de GP live te kunnen streamen.

Ga altijd voor een betrouwbare en legale streamingdienst

Er is tegenwoordig allerlei aanbod op het gebied van streamingdiensten om de Formule 1 te kunnen kijken. Naast de vele legale diensten vind je veel illegale streamingdiensten online. Hoe verleidelijk het misschien ook is om naar een gratis stream via zo’n dubieuze bron te kijken, is het aan te raden om dit echt niet te doen. Dat garandeert niet alleen een betere kwaliteit, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je de Grand Prix op een ethische en legale manier kunt bekijken. Daarbij is het met oog op cybercriminaliteit veiliger om het via een legale streamingdienst te doen. Je weet maar nooit wat cybercriminelen via een illegale aanbieder kunnen doen. Je kunt beter voor een legale dienst gaan, ook al moet je daarvoor betalen. Of schaf een VPN aan om zo gratis legale streams uit het buitenland te bekijken.

VPN aanschaffen om de Grand Prix races te kunnen bekijken

Een VPN instellen is namelijk ideaal wanneer je regelmatig naar Formule 1 kijkt. Een VPN is namelijk een Virtual Private Network: een beveiligde internetverbinding die volledig versleuteld is. Hierdoor kan niemand, zelfs je provider niet, meekijken met je online activiteiten. Het grote voordeel van een VPN is dat je IP-adres verandert, waardoor het net lijkt alsof je in het buitenland bent. Dat is voordelig voor liefhebbers van de Grand Prix, omdat je op deze manier allerlei internationale races kunt bekijken via gratis buitenlandse streamingdiensten! Normaal kun je die diensten vanuit Nederland niet gebruiken, maar omdat je IP-adres verandert in een IP-adres van dat land is dat wel mogelijk. Ideaal!

Weet bij welke streamingdiensten je moet zijn voor de Grand Prix

Het goede nieuws is dat een VPN legaal is in Nederland. Wel moet je hierbij altijd gaan voor een betrouwbare aanbieder. Wanneer je een aanbieder hebt gevonden die bij je past, kun je op zoek gaan naar een aantal goede streamingdiensten om de Grand Prix races uit het buitenland te kunnen kijken. De Grand Prix in Zandvoort volgde je natuurlijk gewoon via de NOS, maar de Grand Prix in Bahrein, Australië of Monaco? Die moet je via het betaalde Viaplay bekijken of via een gratis legale stream uit het buitenland met behulp van een VPN. Dat laatste is een aanrader, want zo bespaar je geld en kun je optimaal genieten van alle GP races in het buitenland. Ga bijvoorbeeld voor de Oostenrijkse streamingdienst Servus TV of voor de streamingdienst van Zwitserland: SRF.

Kun je niet live kijken? Ga voor een legale on demand aanbieder

Omdat er zoveel races van de Grand Prix zijn die op een gek tijdstip in Nederland worden uitgezonden (denk maar eens aan het tijdsverschil met Australië of Bahrein) is het goed om te weten dat veel legale streamingdiensten een zogeheten on demand optie aanbieden. Door deze functie kun je de GP races op een ander, later moment gewoon nog eens bekijken. Probeer om spoilers zo veel mogelijk te vermijden, zodat je alsnog verrast wordt door belangrijke momenten en natuurlijk de winst. Vermijd social media bijvoorbeeld voordat je de kans hebt gehad om de race te bekijken.

Zorg voor een stabiel internet netwerk voor de Grand Prix

Tot slot is het raadzaam om voor een provider te gaan die een stabiel internet netwerk aanbiedt. Er is niets vervelender voor een fan van de Grand Prix dan een internetverbinding die precies hapert op de momenten dat het spannend wordt. Zorg er daarom voor dat je voor een betrouwbare provider gaat waar je van op aan komt op het gebied van een sterke verbinding. Ook hierbij komt de VPN overigens nog van pas: veel providers hebben bandbreedtebeperkingen opgelegd voor bepaalde diensten zoals streamingdiensten. Dat betekent dat je internet op de momenten dat je streamt langzamer is. Heb je echter een VPN, dan zorgt de VPN-verbinding ervoor dat die beperking verdwijnt. Daardoor kun je altijd op normale snelheid de Grand Prix kijken en is de kans op haperingen veel kleiner dan met die beperking.