Formula 1 2018 Honda Japanese Grand Prix

 

Grand Prix nummer 17 van dit seizoen staat voor komend weekend op de kalender. Het is de Grand Prix van Japan op het circuit van Suzuka. Bij veel coureurs een geliefd circuit. De unieke lay out maakt het een mooie baan.
Vorig jaar pakte Lewis Hamilton de overwinning. Max Verstappen werd in zijn Red Bull tweede na een sterke race. De laatste podiumplek ging naar zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Voor Ferrari was dit geen succesvolle race. Sebastian Vettel viel al vroeg in de wedstrijd uit en Kimi Raikkonen werd vijfde.

Historie

De Grand Prix van Japan staat sinds 1976 op de kalender. De Grand Prix werd ook in 1977 gehouden. Beide keren op het circuit van Fuji. Sinds 1987 wordt de race op Suzuka verreden, behalve in 2007 en 2008. Die jaren werd ook het circuit van Fuji aangedaan.
De Grand Prix van Japan is vaak een beslissende race om het wereldkampioenschap geweest. Zo werd Mika Hakkinen in 1998 wereldkampioen na een uitvalbeurt van Michael Schumacher en Fernando Alonso pakte in 2006 het kampioenschap, nadat de zelfde Michael Schumacher was uitgevallen.

Een aantal mensen zullen het verhaal van de allereerste Grand Prix in Japan wel kennen. Al is het niet in het echt, dan misschien wel van de film Rush. Niki Lauda had een zware crash in 1976 bij de Duitse Grand Prix en kwam daarna 2 races niet in actie. De GP van Japan was de laatste race van het seizoen. Niki Lauda en James Hunt maakten allebei nog kans op de titel, maar het regende zo hard dat Lauda zich terugtrok. Hunt ging wel van start en werd vierde. Zo pakte James Hunt de titel met 1 punt voorsprong op Niki Lauda.

Uiteraard kent iedereen nog wel het moment van Max Verstappen in 2014. De toen pas 17 jarige Formule 3 coureur had een Formule 1 contract voor 2015 en verder in de wacht gesleept bij Toro Rosso. Op Suzuka maakte hij als jongste coureur ooit zijn debuut tijdens een Formule 1 weekend. Hij mocht in VT1 rijden en was meteen snel.

 

Helaas kende het seizoen van 2014 ook een minder mooi moment. Jules Bianchi ging van de baan af onder een gele vlag situatie. Er stond een kraan langs de baan een auto op te takelen en Bianchi reed er tegen. Ruim een half jaar later overleed hij alsnog aan zijn verwondingen.

2018

Het kampioenschap kan hier nog niet beslist worden, maar Lewis Hamilton kan zijn voorsprong wel nog verder uitbouwen. Hij staat momenteel 50 punten voor op Vettel. Voor de neutrale fans zou een succesvol weekend voor de Ferrari coureur fijn zijn. Laat het kampioenschap maar tot de laatste race duren!

Het zal alleen erg lastig worden voor Ferrari. Mercedes lijkt Ferrari voorbij te zijn gegaan qua auto. Zoals eerder genoemd reed Max Verstappen op Suzuka vorig jaar een sterke race. Vorig weekend gingen de Red Bull coureurs terug naar de B-spec van de Renault motor. Deze is minder krachtig, maar wel betrouwbaarder.

Toro Rosso heeft in Rusland de nieuwe Honda motor op de vrijdag aan de tand gevoeld. De motor had meer PK’s gekregen, maar er moest nog wat aan gefinetuned worden. Hopelijk kan Honda tijdens hun thuisrace op hun eigen circuit, want Honda is de eigenaar van Suzuka, een aantal punten pakken.
Het belooft een mooi weekend te worden.

Qua weer wordt het waarschijnlijk iets minder. Dat maakt het voor ons alleen maar leuker. Op vrijdag wordt er regen verwacht, maar niet zoveel als op zaterdag. Als we de voorspellingen moeten geloven krijgen we een natte kwalificatie. De race zal waarschijnlijk in de zon worden verreden. De temperatuur ligt rond de 29 graden.

Tijdschema:

Vrijdag 5 oktober 2018

Vrije training 1
3:00 – 4:30

Vrije training 2
7:00 – 8:30

Zaterdag 6 oktober 2018

Vrije training 3
5:00 – 6:00

Kwalificatie
8:00 – 9:00

Zondag 7 oktober 2018

Race
7:10 – 9:10