Met vier uit vier in Azie, heeft Sebastian Vettel het kampioenschap in zijn voordeel gekanteld. En dat ook op een ‘gründlich ouderwetse’ wijze, zoals wij hem het in 2011 zagen doen. Kennelijk voelt Vettel zich goed in Azië. Net of hij vier thuisraces heeft gereden, zo soepel ging het hem af.

Het hele weekend stond er geen maat op de huidige wereldkampioen Sebastian Vettel. Zijn overwinning kwam tijdens de race geen moment in gevaar [afgezien van een ‘narrow escape’ met een Marussia] en met Alonso op plaats twee breidt hij zijn voorsprong in het kampioenschap opnieuw verder uit.

Maar wat nog meer verontruste, was de manier waarop de overwinning tot stand kwam. De neutrale fan mag vrezen dat de rest van het seizoen net zo zal verlopen, als de race op het Buddh Circuit. Saai…Net als de race in 2011, overigens!

De Grand Prix van India 2012 zal de boeken ingaan als een van de minst aansprekende races in de laatste vijf jaar. Er werd door een aantal coureurs om posities gevochten, maar verder was er weinig bijzonders te zien op de baan. De uitslag van de kwalificatie verschilt niet veel van de raceuitslag.

En het begon zo mooi, zo hectisch. Bijna sprookjes-achtig. We wisten het zeker: Dit seizoen 2012 zou net zo memorabel worden als die van 1982. Natuurlijk waren er ook tegenstanders, zoals collega-moderator Enzo die sprak van Lotto-banden. Terwijl er toch Pirelli op gedrukt staat.

Ja, de technici en strategen zaten met de handen in het haar. Ja, de hiërarchie werd opgeschud…maar de F1 had dat naar mijn bescheiden mening ook nodig. Even niet die geijkte winnaars en podiumklanten, wel succes voor Sauber en Frank Williams die 8 (!) jaar wachtte op een overwinning voor zijn, ooit zo dominante, team.

Zie nu wat daarvan over is. Collega Jeroen Scholte sprak al over ‘De Grote Adrian Newey-show’, en daarmee had hij alle gelijk van de wereld.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in India:

Red Bull
Vettel heeft zijn dominantie dus onderstreept. Niets hield hem tegen, al moest collega Webber bij de start even worden afgeknepen. Er verschenen tegen het einde van de race vonken onder de auto, maar zoals eerder gezegd: ‘Niets hield Vettel vandaag tegen’.

Teammaat Mark Webber deed wat hij moest doen in de kwalificatie. Winstmaximilisatie heet dat. Maar in de race viel de KERS uit, een zekere 1 -2 overwinning werd weggegooid en ‘uitgerekend’ Alonso profiteerde er maximaal van. Dat is alleen maar goed, zodat de Spanjaard ervoor zorgt dat het kampioenschap nog even wordt gerekt.

McLaren
McLaren lijkt een dip te hebben qua ontwikkeling. Maar er is meer aan de hand. Zaken worden niet meer goed afgehandeld, of zeg maar gerust dat het team nogal nonchalant overkomt op mij. Hoewel de pitstop van Hamilton nog interessant te noemen was, doordat het team in slechts een paar seconden de banden wisselde en ook het stuur van de Brit werd gewisseld. De kampioen van 2008 kwam erg slecht van zijn plek en werd meteen bedreigt door teamgenoot Button en oud-teamgenoot Alonso.

Jenson Button verloor veel tijd met de options en daarna achter Romain Grosjean en toen de weg vrij was, waren de opponenten te ver weg.

Ferrari
Alonso doet wat hij [zo goed] kan. De kruimels oppikken wanneer de directe concurrentie steken laat vallen. Een tweede plaats is zeer verdiend, want bij Ferrari is er vreselijk hard gewerkt aan de auto.

Massa moest na twintig ronden brandstof besparend rijden. Had een drukke dag met zijn oude teammaat Kimi, die ondanks de ‘lean fuel’-setup de Ferrari niet wist te passeren.

Mercedes
Het enige slachtoffer van de openingsfase was Michael Schumacher. Hij blijft pech aantrekken en in dit geval ook Jean-Éric Vergne, die de rechter achterband van de recordkampioen kapot snijdt met zijn voorvleugel. Het ongeplande bezoek aan de pits betekent het einde van de punten-aspiraties van de Duitser.

Teamgenoot Rosberg verging het niet veel beter. Nico kwam veel snelheid tekort en was daardoor eerder bezig met de auto achter hem, dan dat hij plaatsen goed kon maken. Rosberg finishte net buiten de buiten door toedoen van een snelle Bruno Senna.

Lotus F1
Kimi Räikkönen had voor de QT een setup gekozen, dat zich op de racedag wraakte. De auto was snel, maar niet op de plekken waar dat moest. Daardoor bleef de wereldkampioen van 2007 achter Felipe Massa hangen. Voor de volgende race zal men slimmer moeten zijn, qua set-up.

Romain Grosjean bleek ook in India schade-vrij, wat een wonder mag heten daar de mensen in India niet op een deukje meer of minder kijken. Ook de Zwitserse Fransman kwam tekort op de rechte stukken, doch was de concurrentie langzaam genoeg om van P12 naar P9 te rijden.

Williams
Bij Williams is er sprake van een stilte voor de storm: Blijft Pastor Maldonado voor het Britse team rijden of niet? Van zenuwen had de Venezolaan geen last en onverdroten ging hij de strijd aan met wie dat maar wilde. Doch verkeek Pastor zich op de voorvleugel van Kobayashi, waarna een finish in de punten niet meer tot de mogelijkheid behoorde.

Bruno Senna was teleurstellend in de kwalificatie, zoals ‘het neefje van’ dat eigenlijk het hele jaar is. Maar in de race komt alles meestal wel goed en ook in India bleef Bruno zijn rustige en bedachtzame zelf. Sterker, de Braziliaan wist ook nog wat extra snelheid uit de nu al moegestreden Williams te wringen. Mercedes AMG en Nico Rosberg betaalden het gelag.

Sauber
Opnieuw een race om te vergeten voor beide Sauber-coureurs. Kersverse teambaas Monisha Kaltenborn moet er moe van worden. Na hoge pieken volgen diepe dalen en na die diepe dalen, blijkt het nog een tikje dieper te kunnen. Beide coureurs hadden mensen direct voor en achter zich, waardoor er altijd in vuile lucht moet worden gereden. Kamui finisht op P14, nadat Pastor zijn band lekreed op Kobayshi’s voorvleugel.

Perez had zijn aandacht er weer niet bij. De Mexicaan wordt, samen met Button, een ‘bandenfluisteraar’ genoemd. Wel, daar hebben we vandaag niets van gezien. Wat we wel zagen, was een Perez die in contact kwam met Ricciardo en daarna met een veel te hoge snelheid terugreed naar de pits. Dat wraakte zich na 20 rondjes, toen ‘Checo’ met schade aan de achterkant van de bodemplaat moest opgeven.

Force India
Force India pakte voor de tweede opvolgende jaar punten in India, maar het is de vraag of er een derde jaar komt. Teameigenaar [voor 42,5%] Vijay Mallya zit in financieel zwaar water en ook Roy Sahara kan niet meer onbekommerd met geld strooien. Hülkenberg [P8] lijkt het weinig uit te maken, want de jonge Duitser zet zijn najaarsoffensief nog even voort.

De Schot Paul di Resta had zijn handen vol aan Bruno Senna, Nico Rosberg en het belabberde balans van zijn auto. Nu hadden ze op zaterdag al moeilijkheden ontdekt in de data, maar de toegepaste oplossingen waren niet afdoende om di Resta in de punten te laten rijden.

STR
Daniel Ricciardo ging voor een eenstopper, maar betaalde de prijs in vorm van een onhandelbare auto op de ‘prime’. Pas toen de options eronder zaten, kon de Red-Bull protegee zijn auto de sporen geven.

Jean-Eric Vergne kwam na enkele meters al in de problemen. Hij moest eerder en harder remmen dan normaal, waardoor hij de wielen blokkeerde en in contact kwam met de auto van Michael Schumacher. Vervolgens moest er een hele ronde worden afgelegd met een kapotte voorvleugel. Vergne probeerde het nog wel, maar de auto was het gehele weekeinde al niet optimaal. Een race om snel te vergeten, dus.

Marussia
Timo Glock koos bij de start voor de verkeerde kant van de baan en moest toen zijn tijd uitzitten achter Petrov. De auto was minder op de racedag, dan in de sessies op zaterdag. Teamgenoot Pic versloeg zijn ervaren teamgenoot en kan voor 2013 voorzichtig omhoog kijken. Frappant genoeg zorgt het beste resultaat van Glock ervoor, dat Pic wellicht kan instappen bij Caterham.

Caterham
Vitaly won gisteren het kwalificatie-duel en vandaag versloeg hij andermaal zijn hoger aangeschreven teamgenoot. Al had Kovalainen een probleem met zijn KERS, waardoor Petrov aan hem voorbij ging.

HRT
Over de thuisrace van Narain heb ik al een artikel aan gewijd. Wel gek dat men bij Karthikeyan wel kon zien, dat de remmen op het punt stonden te begeven. Maar dat men de auto van Pedro tot diens spin 100% in orde vond? Pedro waarschuwde terecht dat de technici de remmen van de auto goed moeten doorlichten, want het circuit van Abu Dhabi is nog veeleisender voor de remmen.