De eerste vrije training op het circuit van Mogyorod, de Hungaroring te Boedapest, was een slome sessie die traag op gang kwam. Er werd niet anders verwacht, want dit is altijd het geval bij de eerste training, en zeker op een baan die bijna niet gebruikt wordt en dus heel stoffig is aan het begin van het weekend.

De luchttemperatuur varieerde van 33 tot 35 graden, met een asfalttemperatuur van maar liefst 50�C tot gevolg. Oppassen voor klapbanden dus. Er stond een redelijk windje maar de richting daarvan is ons vooralsnog niet bekend.

Wie uiteraard veel en vroeg reed waren de testcoureurs. Alexander Wurz voor McLaren, Ricardo Zonta voor Toyota, Vitantonio Liuzzi voor Red Bull, Nicolas Kiesa voor Jordan en, met z’n debuut in een GP-weekend, Chanoch Nissany voor Minardi.

De hele sessie werd gedomineerd door Alexander Wurz, die de traditie van de snelle McLaren-testcoureurs op vrijdag voortzette. Wurz stond de hele sessie bovenaan de tabellen en werd nooit bedreigd, de voorsprong is voortdurend meer dan een seconde gebleven.

Teamgenoten Kimi R�ikk�nen en Juan Pablo Montoya stonden vlak voor het einde op 2 en 3, maar daar werd in de laatste minuut nog grondig verandering in gebracht. Een beetje verrassend kwam Rubens Barrichello in de Ferrari met de tweede tijd, en ook Jenson Button ging sneller dan Kimi. Michael Schumacher, Felipe Massa en Nick Heidfeld wisten Juan Pablo Montoya nog verder achteruit te drijven.

Renault deed het wat minder goed deze voormiddag: Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella kwamen nooit echt in aanmerking voor een toppositie en strandden respectievelijk op plaatsen 12 en 14. Fisico was 9 tienden trager dan zijn teamgenoot, die een seconde meer tijd nodig had dan Rubens Barrichello, die op zijn beurt 1.4s moest toegeven op eerste man Alexander Wurz.

De Nederlanders op de baan, Minardi-coureurs Robert Doornbos en Christijan Albers, deden het matig. Doornbos kwam uit op plaats 19, een kleine negen tienden achter Jordan-coureur Narain Karthikeyan. Daarachter reed Tiago Monteiro de 20ste tijd, met een voorsprong van 2 tienden op Christijan Albers.

Testcoureurs Nicolas Kiesa, de Deen, en Chanoch Nissany, de Isa�liet, waren de rode lantaarns. Kiesa legde in zijn EJ15 19 ronden af en bleef zo’n zeven tienden trager dan Albers. Aan het eind van de sessie ging hij van de baan om nog onbekende reden. Chanoch Nissany reed slechts 8 ronden, bleef maar liefst 7.3s trager dan teamgenoot Doornbos en veroorzaakte ook nog een gelevlagsituatie met nog zo’n 10 minuten te gaan in de sessie, ook om nog onbekende redenen.

De tijden vindt U hier.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter