We zijn er alweer voor de vierde vrije training voor de GP van Groot-Brittanni�. De luchtvochtigheid is weer aan het dalen dus regen lijkt niet meer zeer waarschijnlijk. De baantemperatuur ligt momenteel op 22�C.

De sessie komt zeer snel op gang en we zien Jarno Trulli en Juan Pablo Montoya vechten om de eerste plaats. Trulli haalt het met z’n drie tienden voorsprong, maar Fernando Alonso komt zich mengen in de strijd, rijdt een 1:21.252 en pakt prompt de eerste plek met 0.304s voorsprong op Trulli. Z’n volgende ronde gaat nog een halve seconde sneller, dus Renault lijkt toch nog net op de tijd de snelheid gevonden te hebben.

Enkele minuten geleden is Kimi R�ikk�nen, snelste man van de derde training, trouwens moeten uitstappen in de tweede sector. Wat de oorzaak is van het abrupte einde van zijn ronde, moeten we nog uitzoeken. Zou z’n Mercedes-krachtbron het net als vorige week vrijdag begeven hebben?

Na twintig minuten in de sessie rijden beide Ferrari’s een snelle ronde. Rubens Barrichello doet dat in 1:22.419, goed voor een zesde plek, teamgenoot Michael Schumacherpalmt de derde plaats in met zijn 1:21.365 in z’n tweede snelle ronde van deze run.

Giancarlo Fisichella komt ook de baan op en doet het meteen goed: snelste tijd in sectoren 2 en 3, in het totaal een tweede tijd van 1:20.928, dat is 0.182s trager dan teamgenoot Fernando Alonso. In z’n tweede ronde doet hij er nog een beetje af maar blijft op 0.102s steken.

Plots komt Narain Karthikeyan met een knaltijd opdagen. Hij rijdt een 1:22.634 en staat daarmee op de elfde plaats. De rijders die hij achter zich laat zijn: Webber, Villeneuve, Heidfeld, Coulthard, Monteiro, Albers en Friesacher.

Een kleine twintig minuten voor tijd komt er een duel om de eerste plaats, met drie deelnemers: Alonso, Fisichella en Montoya. Eerst rijdt Montoya een 1:20.128, dat is de snelste tijd, maar Alonso antwoordt met een 1:20.077, dat is 0.051s sneller dan Montoya.

GELE VLAG. David Coulthard gaat van de baan in sector 2, het is niet zeker of het probleem van de wagen of van de piloot kwam, maar de gele vlag wordt wel gezwaaid, maar snel weer opgeborgen zodat de sessie kan doorgaan.

En daar is Jenson Button ineens weer. De Brit deed het al goed in de derde vrije training, en is nu weer sterk bezig met opnieuw een derde tijd, mede door een snelste tussentijd in de derde sector, op 0.686s van leider Alonso.

Christian Klien rijdt ondertussen een enorm knappe vijfde tijd. 1:21.283 is zijn chrono, een knappe prestatie voor de Oostenrijker in het Oostenrijkse team.

Beide Ferrari’s zijn weer buiten. Rubens Barrichello rijdt een betere tijd dan wat hij al gedaan heeft deze sessie, en gaat hiermee voorbij Ralf Schumacher om P8 te pakken, op 1.946s van Alonso. Michael Schumacher verbetert ook zijn ronde en rijdt exact dezelfde tijd als Christian Klien. Zij delen dus de vijfde plaats momenteel.

Jordan blijft verbazen, nu met, jawel, een negende tijd van Tiago Monteiro. Narain Karthikeyan is weggezakt naar plaats 14 maar Monteiro rijdt een 1:22.058, op minder dan twee seconden van Fernando Alonso! Hij verbetert z’n tijd nog met enkele honderdsten maar weet net niet onder de 1:22 te duiken.

Jarno Trulli rijdt de derde tijd: 1:20.449, dat is 0.372s trager dan Fernando Alonso.

Ook teamgenoot Ralf Schumacher komt in de laatste vijf minuten opzetten. Hij klokt af op 1:20.524, goed voor een vierde plek. Bijna niemand weet ondertussen z’n tijd te verbeteren, waarschijnlijk door de wind die een beetje veranderd is.

Wie het nog wel kan, is Rubens Barrichello in de Ferrari F2005. Hij verkleint de achterstand op Alonso naar 1.294s en komt zo op plaats 8 terecht. Nick Heidfeld weet ook nog een heel pak tijd te winnen en zet zich eveneens op de achtste plaats, net voor Barrichello dus, en Mark Webber volgt snel en rijdt ��k de achtste tijd, zodat Heidfeld naar 9 zakt en Barrichello naar 10, waar Christian Klien hem verdrijft naar de elfde stek.

De sessie wordt afgevlagd en iedereen rijdt weer naar binnen om zich klaar te maken voor de kwalificatie om 14.00u onze tijd. Tijden volgen snel.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter