Een Sahara Force India op het Autódromo Juan Carlos Pace
Het permanente circuit Autódromo José Carlos Pace (ook: Interlagos, tussen twee meren) geopend in 1940, ligt ingeklemd in woonwijken in de stad São Paulo (gesticht in 1554) in het stadsdeel Vila da Paz ten zuiden van de waterloop Pinheiros die de stad doorsnijdt en verdeelt in Noord en Zuid, zoals Praag dat is door de Moldau, zoals de Maas Rotterdam in Stad en Zuid, het IJ Amsterdam en Noord scheidt en zoals Buda en Pest van elkaar gescheiden en tegelijk verenigd zijn door de Donau. Interlagos is een schiereiland dat tussen twee meren in ligt, qua grootte vergelijkbaar met Ooster- en Westerschelde.
de stad
São Paulo is een metropool die met ruim vijftienhonderd vierkante kilometer en bijna vijfentwintig miljoen inwoners(Nederland en Vlaanderen tezamen hebben er minder) de hoofdstad vormt van de staat São Paulo.
Niet van het land Brazilië, want dat is het in de twintigste eeuw gebouwde regeringscentrum Brazilia.
het circuit
Bijna in het midden van die stad São Paulo ligt dus dat circuit dat iedere liefhebber van autosport en in het bijzonder iedere rechtgeaarde Formule 1-fan kent, dat een bijzondere spanning oproept in de aanloop naar de Grand Prix van Brazilië zoals Monaco, Francorchamps, Silverstone en andere roemruchte circuits dat ook doen.
de rijders
Emerson Fittipaldi, Rubens Barrichello, Pedro Diniz en de onvolprezen Ayrton Senna zijn er geboren maar natuurlijk ook Carlos Pace, de Formule 1 coureur die zijn naam afstond aan het circuit waar we komend weekend racen en Hélio Castroneves niet te vergeten, zij zijn beroemde en succesvolle coureurs die de stad voortbracht. Zij werden geboren en groeiden op in deze onmetelijke metropool en richten zich vaak op uit armoede, kwamen tot grote daden in de motorsport.
de buitenbeen
Castroneves is de enige van de hierboven genoemden, die het niet tot Formule 1 bracht, maar hij was buitengewoon succesvol in de ChampCar- en IndyCar-races in de Verenigde Staten. Hij pakte op Indianapolis voor de Indy 500 vier keer pole en drie keer de melkfles. Eens werd hij tweede en nog eens derde. Hij racete van 1998 tot en met 2001 in de ChampCars en daarna, altijd voor Penske Racing, in IndyCars van 2001 tot en met 2013.
de helden
Ayrton Senna viert een van zijn Braziliaanse overwinningen
En Ayrton Senna, de grote held van Formule 1, geen Formule 1-fan die hem niet eert en zijn onfortuinlijke dood tijdens de Grand Prix van San Marino op 1 mei 1994 jaarlijks gedenkt.
De Grand Prix van Brazilië is een monument. Voor Senna, maar ook voor Pace (spreek uit: paatsje, niet: pees), die in de jaren zeventig successen vierde in Formule 1 bij Williams, Surtees en Brabham. Hij overleefde drieënzeventig grand prixs, wat werkelijk een prestatie leek in die dagen, maar in 1977 viel hij uit de lucht in zijn helikopter.
Juan Carlos Pace
Hij won zijn enige grand prix in 1975 op -toen nog- Interlagos. Vandaar dat het Braziliaanse circuit nu zijn naam draagt.
Deze snelle mannen en de lange historie van het circuit, met zijn onvoorspelbare weersomstandigheden en geweldig enthousiast publiek maken de races in Brazilië tot extra speciale.
de race
Met die wetenschap in gedachten kijken we uit naar de race van komend weekend, die de opmaat krijgt in de kwalificatie van zaterdag en zijn etudes met de vrije trainingen van vrijdag, alles op aangename tijden, van de vrijdagmiddag tot vroeg in de avond. Wij hoeven niets te missen!
de baan
De race start zondag aan de Tribunas, het rechte stuk met de langste pitstraat uit de kalender, die de teams dwingt twee keer na te denken alvorens een pitstop te plannen.
Aan het eind van het rechte stuk is het meteen vol erop, na een lichte knik aan het eind van de baan, die gevolgd wordt door een vijfenzestig-gradenbocht, die ook de uitgang van de pitstraat vormt: de Senna S, waaraan vervolgens vast zit: bocht nummer 3, de Curva del Sol. Deze drie vormen een behoorlijke uitdaging doordat ze volkomen verschillend zijn van elkaar. Niet alleen het camber is tegengesteld aan de rijrichting in bocht 2, maar radius en gripniveau verschillen ook behoorlijk. Er is weinig ruimte en nu en dan zal de uitgang van de pitstraat hier ook parten spelen.
Vanuit de derde bocht knallen we via het rechte stuk achterop het circuit (Reta Oposta) naar Des Cida do Lago (4-5) eerst omlaag dan steil (Bocht 6, Fero Dura) omhoog naar de achterkant van de pitstraat.
Dan verder in de binnenkant van het circuit, bochtig (7-8) en listig. Pinheirinho (9-10) en Mergulho (12) zijn zeer uitdagende bochten met hoge G-waarden en werkelijk bandenvretertjes.
Wie hier geen volkomen controle over zijn auto heeft en niet met Fingerspitzengefühl zijn auto over het asfalt kan gidsen, die verliest. Keihard.
Dan volgen twee doordraaiers achter elkaar (13, Juncao, een opgaande knik, geeft een schop in de rug, gevolgd door Arquibancadas, naar bocht 14) die weer een berg G-krachten op het rijderslijf afgeven, nu van de andere kant.
Dan wordt het volgas vanaf het clipping point in 14 tot aan einde rechte stuk, waarbij ongeveer in het midden nog een ferme knik genomen moet worden, Subida dos Boxes, bocht 15.
Het is geen sinecure, dat circuit in São Paulo.
de voorpret
Het komende weekend bevat voor de Formule 1-fans zoals gezegd aangename aanvangstijden voor de verschillende evenementen:
De kwalificatie vangt zaterdag aan om vijf uur ’s middags en de race op zondag ook.
twee onafhanklijke geesten: Juan Pablo Montoya kletst even bij met Max Verstappen