Ruim drie uur waren de coureurs nodig om de grand prix van Brazilië tot een einde te brengen. Twee keer wordt de race stilgelegd door de barre weersomstandigheden in Sao Paulo. Het geduld van de toeschouwers wordt behoorlijk op de proef gesteld, maar de regen levert een bizar spektakelstuk op en zorgt ervoor dat Lewis Hamilton na een dominante race nog steeds zicht heeft op de wereldtitel. Max Verstappen toonde over een bovennatuurlijk talent te beschikken. Uitgerekend tijdens de grand prix van Brazilië zijn de gelijkenissen van Ayrton Senna in alle aspecten van de race terug te vinden.

 

Max Verstappen doet denken aan Senna
Als Nederlands Formule 1 berichtgever moeten we beginnen met de bovennatuurlijke prestatie die Max Verstappen vandaag leverde. Dat de zoon van Jos Verstappen over een uitzonderlijk talent beschikt mag na 15 mei van dit jaar geen nieuws meer zijn. Maar wat Verstappen vandaag op Interlagos liet zien is sinds de inhaalrace van Ayrton Senna tijdens de grand prix van Europa in 1993 niet meer in de Formule 1 vertoond.

De heldenrace begint wanneer Verstappen meteen bij het loslaten van het veld Kimi Räikkönen overtuigend verschalkt. Na de eerste herstart weet hij hetzelfde te doen bij de Mercedes van Nico Rosberg voor de tweede positie. Later in de race, bij het opkomen van de beruchte heuvel op het Interlagos circuit, verliest Verstappen de controle over zijn Red Bull kortstondig. De Nederlander weet echter op onnavolgbare wijze zijn wagen weer in het juiste spoor te brengen zonder dat hij zijn tweede positie op moet geven.

Hoewel niemand snapt hoe het in vredesnaam mogelijk is dat Verstappen niet alle hoeken van zijn wagen afbrak, heeft de wereld nog lang niet alles gezien van het talent waar Verstappen in de regen over beschikt. Een strategische misser zorgt er namelijk voor dat Red Bull beide coureurs laat wisselen naar de Intermediate banden, terwijl het niet veel later weer harder gaat regenen, waardoor Verstappen en Ricciardo moeten terugwisselen naar de regenbanden.

Verstappen valt terug naar de zestiende positie met nog zestien ronden te gaan. Wat de Limburger vervolgens laat zien is van ongelofelijke klasse. De Red Bull met Verstappen achter het stuur blijkt op de gebruikte regenbanden over een enorme snelheid te beschikken. Verstappen weet op spectaculaire wijze de ene naar de andere plek te winnen en knokt zich op een Senna achtige manier vanuit een kansloze positie terug naar het laatste podiumplek. Het levert hem voor de zoveelste keer de titel ‘Driver of the Day’ op.

 

Eervol afscheid voor Felipe Massa
Ook Felipe Massa kende op Interlagos zijn Senna moment. Massa reed zijn laatste grand prix van Brazilië en bereikte niet het resultaat waar hij op hoopte. De Williams coureur crashte uit de wedstrijd bij het opkomen van het rechte stuk. De wandeling terug naar de pits was er echter één om nooit meer te vergeten.

Massa kreeg een Braziliaanse vlag aangereikt en daarmee begon een emotionele terugtocht naar zijn team. Bejubeld door het publiek alsof hij Senna zelf was, een fotograaf in tranen, een erehaag van monteurs in de pitlane, een innige omhelzing met zijn familie en een zwaar geëmotioneerde Massa zorgen voor beelden die in de kille Formule 1 wereld maar zelden te zien zijn.

Over twee weken staat Massa in Abu Dhabi aan de start van zijn laatste grand prix, maar het mooiste afscheid kreeg hij, ondanks zijn crash, vandaag in Brazilië.

 

Lewis Hamilton spreekt van simpele zege
In al het spektakel zou bijna vergeten worden dat Lewis Hamilton de grand prix van Brazilië op zijn naam schreef. Hamilton won de race op dominante wijze en sprak van een vrij simpele zege. Hij maakte geen fouten, kon de leiding controleren en kwam als winnaar over de streep.

Het is de eerste keer dat Hamilton wint in het thuisland van zijn idool Ayrton Senna. De regerend wereldkampioen reed dit weekend met een helm die is geïnspireerd door het ontwerp dat Senna tijdens zijn leven droeg. Na de eerste code rood moest Hamilton echter wisselen naar zijn eigen helmontwerp door vochtproblemen in zijn speciaal voor deze grand prix ontworpen helm.

De manier waarop de drievoudig wereldkampioen naar de zege reed op Interlagos zou echter op het palmares van de legendarische Senna niet misstaan.

 

Beslissing in Abu Dhabi
De overwinning van Hamilton zorgt ervoor dat de spanning in het kampioenschap deels terug is. Nico Rosberg heeft nog steeds de overhand in de stand om het wereldkampioenschap, maar het verschil bedraagt nog slechts twaalf punten.

Net als in 2014 gaat het kampioenschap beslist worden tijdens de laatste race in Abu Dhabi. Wederom gaat het tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg, de Ayrton Senna en Alain Prost van het nieuwe millennium. En zo blijkt maar weer dat de geest van Ayrton Senna nog tot op de dag van vandaag zijn stempel drukt op de Formule 1.