Welkom bij de GPPits.net liveblog voor de derde vrije training op het Spa Francorchamps circuit in België. Op deze pagina houden we je live op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het Belgische ardennencircuit!

12:04 – Dat moest het zijn voor wat betreft ons live verslag van de derde vrije training. De volledige uitslag van de training zal over enkele momenten verschijnen op de frontpage van GPPits.net. Bedankt voor het volgen van de liveblog!

12:02 – Stoffel Vandoorne komt uit op de veertiende positie. Teamgenoot Alonso heeft de tiende positie in handen.

12:00 – De tijden gaan niet meer veranderen. Daarmee is Raikkonen de snelste man van de derde vrije training voor Vettel, Hamilton, Verstappen, Bottas en Ricciardo.

11:59 – Max Verstappen is in de pitlane en is klaar. Vooralsnog staat hij op de vierde positie. De zwart-wit geblokte vlag is uit.

11:58 – Met nog twee minuten te gaan zijn er nog een aantal mensen onderweg. Waaronder Vettel, Raikkonen en Bottas.

11:55 – Vandoorne nu op ultrasofts naar de twaalfde positie. De Belg kan met alle wissels van dit weekend de nodige milage wel gebruiken.

11:53 – Veel positiewijzigingen in het middenveld nu de meeste coureurs op ultrasoft hun tijden zetten. Posities 7, 8 en 9 zijn in trek.

11:52 – De stand met nog tien minuten te gaan in deze derde vrije training.

11:50 – Marcus Ericsson heeft nog geen tijd gezet, maar Sauber meldt dat hij straks nog de baan op gaat!

11:49 – Funfact: Vandoorne nog voor Blanchimont moeten starten als zijn gridstraffen in afstand worden omgezet!

11:47 – Ferrari ziet er erg goed uit in deze derde vrije training. Het lijkt erop dat we een strijd hebben aan de kop van het veld. Fantastisch!

11:45 – De tijd van Raikkonen is ruim vier seconden sneller dan de snelste tijd in de derde vrije training vorig jaar.

11:44 – Felipe Massa staat onder toezicht van de stewards omdat hij dubbele gele vlaggen zou hebben genegeerd.

11:43 – Max Verstappen moet een dikke seconde toegeven op deze megaronde van Raikkonen. Vettel en Hamilton hebben zich inmiddels op de tweede en derde positie genesteld.

11:41 – Raikkonen pakt de eerste positie terug in 1:43.916, en dat is een nieuw baanrecord!

11:40 – Max Verstappen naar de snelste tijd in 1:45.034. Dat zal het publiek leuk vinden. Maar hoe lang blijft de tijd staan?

11:39 – Daniel Ricciardo zet de snelste tijd neer op ultrasoft banden. Hij gaat een tiende sneller dan Raikkonen.

11:38 – Uiteraard is het team niet blij met de problemen. De sessie voor Kvyat zit erop.

11:36 – Problemen voor Daniil Kvyat. Hij heeft zijn Toro Rosso met technische problemen aan de kant gezet om het Kemmel Straight. De wagen verloor vermogen en Kvyat moest de wagen op last van het team parkeren. Er is een klein brandje aan boord, maar die is snel geblust.

11:35 – De volledige stand na een half uur derde vrije training. De eerste mannen zijn onderweg op het ultrasoft compound.

11:33 – Ferrari heeft momenteel het heft in handen.

11:31 – De geplaagde Stoffel Vandoorne (vijfenzestig plaatsen gridstraf) heeft momenteel de negentiende positie in handen.

11:29 – Daarmee is het ook niet ondenkbaar dat het onofficiële ronderecord eraan gaat. Het officiële ronderecord kan alleen in de race verbroken worden.

11:25 – Kimi Raikkonen gaat nu naar de snelste tijd in 1:45.422. De tijden zullen alleen maar scherper gezet worden naar gelang de baan aan het opdrogen is. Uiteraard zullen de coureurs ook nog op de Ultrasoft gaan rijden die een seconde sneller zouden moeten zijn.

11:24 – Het wordt de zesde tijd in 1:47.107. Langzamer dan teamgenoot Ricciardo.

11:23 – Max Verstappen is terug op de baan en is bezig met een geklokte ronde.

11:21 – De FIA gaat overigens scherp letten op track limits in de Radillon. Coureurs die met meer dan vier wielen over de sensor gaan die de FIA heeft geplaatst zullen hun geklokte tijd verliezen. Tijdens de race zal er na drie overtredingen een waarschuwingsvlag getoond worden. Alle overtredingen daarna zullen sancties op volgen.

11:20 – Kimi Raikkonen is de eerste Ferrari coureur die een tijd neerzet. Hij gaat naar de tweede tijd en is een tiende langzamer dan Hamilton.

11:17 – De tijden gaan omhoog. Lewis Hamilton is nu de snelste in 1:45.480. Bottas heeft de tweede tijd in handen, met een blokkerend wiel bij het insturen van de La Source hairpin.

11:15 – Fernando Alonso is op de baan met intermediate banden, hij kiest er echter voor om terug de pitlane in te gaan. Hij doet een drive-through en gaat meteen weer door naar buiten. Geen wissel naar droogweerbanden dus.

11:14 – Kvyat klokt een tijd van 1:48.498. Meerdere coureurs op de baan nu.

11:12 – Ter hoogte van Blanchimont lijkt het helemaal droog te zijn. Kvyat is overigens de eerste coureur die een tijd gaat neerzetten.

11:10 – Daniil Kvyat gaat de baan op, hij staat op de supersoft banden. Er is een duidelijke droge lijn aan het ontstaan op het circuit.

11:08 – Ondanks dat Stoffel Vandoorne de thuisrijder is, lijkt het circuit overspoeld te zijn met Nederlandse fans.

11:07 – De coureurs beperken zich zoals gebruikelijk tot installatierondes. Tijden staan er nog niet op de klokken. Momenteel zijn er geen auto’s op de baan.

11:05 – De fans langs het circuit gaan staan. Hun held Max Verstappen is op de baan!

11:04 – Niet iedereen kiest ervoor om op intermediates de baan op te gaan. Onder andere Sebastian Vettel en Felipe Massa staan op de slicks.

11:00 – De lampen aan het eind van de pitlane staan op groen, de derde vrije training is onderweg! Kevin Magnussen is de eerste coureur die het asfalt opzoekt, gevolgd door Pascal Wehrlein en Romain Grosjean.

10.56 – De derde vrije training staat op het punt van beginnen. Het is droog op Spa, maar zoals altijd is het weer op het circuit niet te voorspellen. Wel is het redelijk bewolkt en is de baan nog wat vochtig, waardoor de coureurs de sessie zullen aanvangen op de intermediate banden.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!