Zondag 4 november 2012. Op het Yas Marina-circuit wordt de Grote Prijs van Abu Dhabi verreden, de op twee na laatste race van het Formule 1-seizoen. Voorafgaand aan deze race heeft titelverdediger Sebastian Vettel (Red Bull) orde op zaken gesteld door na een moeizame eerste seizoenshelft, die hem slechts één zege opleverde, tijdens de najaarstour in het Verre Oosten vier wedstrijden op rij te winnen: Singapore, Japan, Zuid-Korea en India.

Vettel’s grote uitdager Fernando Alonso (Ferrari) kende middels één tweede plaats, twee derde plaatsen en een uitvalbeurt in Japan in deze vier races een veel minder voorspoedig seizoensluik, waardoor zijn voorsprong van 39 punten op Vettel na Italië nu ineens omgebogen is in een achterstand van dertien punten! Het kampioenschap is met maximaal 75 punten te verdienen in de komende drie races nog steeds niet beslist, maar het is duidelijk dat de Spanjaard zich in Abu Dhabi geen verdere misstap kan veroorloven en in het offensief moet.

Een rekenfout van Red Bull op zaterdag zorgt er evenwel voor dat Alonso ondanks een tegenvallende kwalificatie vanuit een veel betere uitgangspositie kan starten dan zijn grote concurrent. Vettel valt in zijn uitlooprondje immers zonder benzine, waardoor hij door de wedstrijdcommissarissen naar de laatste startplaats teruggezet wordt, terwijl Alonso als zesde mag starten. Pole in Abu Dhabi is voor Lewis Hamilton (McLaren), voor Mark Webber (Red Bull), Pastor Maldonado (Williams), Kimi Räikkönen (Lotus) en Jenson Button (McLaren).

Bij Red Bull besluit men om zijn kopman vanuit de pitstraat te laten starten, zodat men voor de race nog enkele wijzigingen aan de set-up kan doorvoeren. De Duitser krijgt daar op het laatste moment nog gezelschap van Pedro de la Rosa (HRT), die zijn opwarmronde mist doordat een bandenwarmer per ongeluk in de achterwielophanging verzeild geraakt.

Wanneer de startlichten eindelijk doven, neemt Hamilton een perfecte start, voor Räikkönen, Maldonado en Webber. In het middelveld vallen echter alom brokken wanneer verschillende wagens in de eerste bocht met elkaar in aanraking komen. Voor Nico Hülkenberg (Force India) is het meteen einde race, terwijl zijn teamgenoot Paul di Resta naar de pits mag voor reparaties.

Nog in de eerste ronde passeert Alonso eerst Button en vervolgens Webber. Bij deze laatste raken beide wagens elkaar even lichtjes, zij het zonder schade. Een inhaalpoging van Romain Grosjean (Lotus) op Nico Rosberg (Mercedes) loopt minder goed af: beide coureurs mogen met een lekke band naar de pits. Ook Vettel deelt in zijn inhaalrace in de brokken, wanneer hij zijn voorvleugel beschadigt bij een inhaalmaneuver op Bruno Senna (Williams). Het team besluit echter voorlopig de kat uit de boom te kijken en de Duitser op de baan te laten.

Een paar ronden later krijgt Rosberg de schrik van zijn leven wanneer hij Narain Karthikeyan wil inhalen. De HRT van de Indiër heeft net op het moment dat Rosberg aan hem voorbij wil een technisch defect, waardoor hij plotseling vertraagt. De Mercedes kan zijn voorligger niet meer ontwijken, wordt over de HRT gekatapulteerd en komt met een fikse klap in de bandenmuur terecht. Beide coureurs komen met de schrik vrij.

Het ongeluk zorgt voor een safetycarfase, die voor Vettel verdere schade aan zijn voorvleugel oplevert wanneer hij de vlak voor hem zigzaggende Daniel Ricciardo (Toro Rosso) maar ternauwernood weet te ontwijken, maar daarbij een DRS-detectiebord langs de kant van de baan wegmaait. Bij Red Bull vindt men de schade aan de vleugel nu echt te groot geworden en de Duitser wordt binnengeroepen in de pits. Naast een nieuwe voorvleugel krijgt Vettel ook een nieuwe set banden, die hem in theorie zelfs in staat zouden moeten stellen de race zonder verdere pitstop uit te rijden. Vanaf de laatste plaats herneemt hij de achtervolging.

Bij de herstart slaat Hamilton meteen een kloof en lijkt op weg naar een zekere zege. Vettel van zijn kant wordt in zijn vlucht naar voren even opgehouden doordat hij Grosjean buiten de baan inhaalt, waardoor het team hem sommeert de plaats terug te geven. Na twintig ronden volgt er een nieuwe sensatie in de tot nu toe al behoorlijk spectaculaire race, wanneer Hamilton voor de zoveelste keer dit jaar door het pechduiveltje getroffen wordt en naar de kant moet. Räikkönen is nu leider, voor Alonso, die korte metten gemaakt heeft met Maldonado. Webber en Button volgen in hun kielzog.

Bij Lotus, dat dit jaar nog niet kon winnen, wil men niets aan het toeval overlaten en vanaf de pitmuur voorziet men Räikkönen van nauwgezette instructies. De Fin wil zich echter ten volle op de baan kunnen concentreren en repliceert botweg met de woorden ‘Leave me alone, I know what I’m doing!’. Een inhaalmaneuver van Webber op Maldonado loopt verkeerd af en de Australiër komt achterstevoren te staan, maar kan zijn weg vervolgen. Zijn teamgenoot snijdt ondertussen als een mes door de boter doorheen het peloton. Na de pitstops van de koplopers ligt hij ineens als tweede, vlak achter Räikkönen. Bij Red Bull neemt men echter het zekere voor het onzekere en de leider in de WK-stand wordt binnengeroepen voor een laatste bandenstop.

Webber van zijn kant moet de kelk tot op de bodem ledigen. Eerst komt hij in botsing met Felipe Massa (Ferrari), waardoor de Braziliaan achterstevoren spint. Zelf kan de Australiër zonder tijdsverlies verder, maar enkele ronden later loopt hij alsnog tegen de uitschakeling aan wanneer hij in een strijdbaar groepje bestaande uit Grosjean, di Resta en Sergio Pérez (Sauber) terechtkomt. Een inhaalmaneuver van Pérez op di Resta mislukt, waardoor hij eerst in de baan van Grosjean terechtkomt, die hem op zijn beurt toucheert. De vlak achteropkomende Webber kan hen niet meer ontwijken en knalt op Grosjean; voor beiden is het einde race.

Het zorgt voor een tweede safetycarfase, die het veld weer helemaal in elkaar doet schuiven. Räikkönen leidt nog steeds voor Alonso, Button en Vettel. Bij Lotus bemerkt men het gevaar dat van Alonso uitgaat, waarop wederom een druk radioverkeer over de boordradio volgt. De hoorbaar geïrriteerde Fin riposteert deze keer met ‘Yes, yes, yes, yes, I’m doing all the time so you don’t have to remind every second!’.

Bij de herstart weet Räikkönen Alonso af te houden, terwijl Vettel Button nog weet te verschalken voor de derde plaats. Voor de wereldkampioen een onverwachte meevaller na een fraaie inhaalrace. Räikkönen van zijn kant behaalt de overwinning, zijn eerste sedert zijn comeback in de Formule 1 begin dit jaar en ook de eerste zege voor de naam Lotus sedert 1987. De Fin is na Button, Alonso, Rosberg, Vettel, Maldonado, Webber en Hamilton al de achtste winnaar dit seizoen.

In de WK-stand doet Vettel een goede zaak: hoewel hij de race onder een slecht gesternte aanving, is zijn naaste belager Alonso slechts drie punten dichterbij gekomen. De Spanjaard volgt met nog twee wedstrijden te gaan op tien eenheden. De strategisch goed uitgekiende rit zal op het eind van het seizoen van goudwaarde blijken, wanneer de Duitser in Brazilië zijn derde titel pakt met slechts drie punten meer dan Alonso.

 

By SDG