Op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona wordt de Grote Prijs van Spanje verreden, de vijfde wedstrijd van het seizoen. Wereldkampioen Michael Schumacher (Ferrari) pakt de polepositie, doch naast hem op de eerste rij staat Mika Häkkinen (McLaren). De Finse wereldkampioen van 1998 en 1999, die een beroerde seizoensstart kende, is erop gebrand om zijn seizoen terug op de rails te krijgen en duikt na Schumacher de eerste bocht in, waarna beiden het hazenpad kiezen.

Co-leider in de WK-stand David Coulthard, in de tweede McLaren, krijgt dit keer zijn deel van de pech die het team al sedert het begin van het jaar lijkt te teisteren: in de eerste race waarin elektronische hulpmiddelen als tractie- en launchcontrole opnieuw officieel toegelaten zijn, wordt hij meteen het eerste slachtoffer hiervan wanneer hij bij de start van de opwarmronde niet van zijn plaats weggeraakt en zo als allerlaatste moet starten. In het gedrang in de eerste ronde beschadigt hij ook nog eens zijn voorvleugel en moet hij binnenkomen voor een pitstop, waardoor alle kansen op een dichte ereplaats voor de Schot meteen verkeken zijn.

Vooraan laten Schumacher en Häkkinen het niet aan hun hart komen. Samen maken ze er een spannende strijd van, die in de laatste serie pitstops beslecht lijkt te worden wanneer Häkkinen als eerste terug de baan op komt. De Fin lijkt net als de voorbije drie jaar op weg naar de zege in Barcelona, tot hij in de allerlaatste ronde alsnog door het pechduiveltje getroffen wordt en met een hydraulisch probleem naar de kant moet. Michael Schumacher scoort zo een gevleide zege, voor Juan-Pablo Montoya (Williams) en Jacques Villeneuve (BAR). Voor Montoya is het zijn eerste podiumfinish, terwijl Villeneuve ook zijn werkgever BAR zijn eerste podiumplek bezorgt. De resterende punten zijn voor Jarno Trulli (Jordan), David Coulthard (McLaren) en Nick Heidfeld (Sauber).

Bij Prost neemt de Braziliaan Luciano Burti, die van Jaguar overkomt, de plek in van de ontslagen Argentijn Gaston Mazzacane. Bij Jaguar zelf schuift testcoureur Pedro de la Rosa door naar een racezitje. De Spanjaard beleeft weinig vreugde aan zijn thuisrace, wanneer hij al vroeg in de wedstrijd uitvalt na een crash met de Jordan van Heinz-Harald Frentzen. In het WK voert Michael Schumacher nu opnieuw alleen de klassering aan met 36 punten, voor David Coulthard (28) en Rubens Barrichello (14).

By SDG

Leave a Reply

Your email address will not be published.