Eind juli maakt het Formule 1-circus zich traditiegetrouw op voor de Grote Prijs van Duitsland op de Hockenheimring. Dit jaar treft men er echter een haast onherkenbaar geworden circuit aan. Weg zijn de eindeloos lange, supersnelle rechte stukken door de bossen, die ieder jaar weer een ware aanslag vormden op de betrouwbaarheid van de motoren. Ontwerper Hermann Tilke, die de vrije hand kreeg, tekende voor een modern en volgens de meeste volgers ook zielloos circuit. Enkel het stadiongedeelte in de buurt van start en finish is overgebleven van de oude omloop. Het circuit van Hockenheim, dat tot in 2001 een unieke plaats bekleedde op de internationale racekalender, is voortaan verworden tot een standaard karakterloos baantje van iets meer dan vier kilometer.

Het Duitse publiek laat het echter niet aan zijn hart komen, aangezien dit iets te vieren heeft: een week eerder heeft Michael Schumacher zich in Frankrijk immers voor de vijfde keer in zijn carrière tot wereldkampioen gekroond en de Ferrari-rijder is er dan ook op gebrand om van zijn thuisrace een triomftocht te maken. Om zijn ambities kracht bij te zetten, pakt hij op zaterdag de pole, voor zijn broer Ralf (Williams) en zijn eigen teamgenoot Rubens Barrichello. Juan Pablo Montoya (Williams) moet na vijf poleposities op rij genoegen nemen met de vierde startplaats. Alex Yoong (Minardi) overleeft de kwalificatielimiet voor de derde keer dit seizoen niet en mag op zondag niet starten.

Beide Schumacher-broers behouden bij de start hun positie van op de startgrid en de wereldkampioen slaat al snel een beslissende kloof. Montoya, die zich bij de start laat verrassen door Kimi Räikkönen (McLaren), zorgt samen met de jonge Fin voor vuurwerk in de strijd om de vierde plaats. Uiteindelijk weet hij nog een tweede plaats aan de finish uit de brand te slepen, ná Michael en vóór Ralf. Rubens Barrichello wordt vierde, voor David Coulthard (McLaren) en Nick Heidfeld (Sauber), die sneller is dan zijn teamgenoot Felipe Massa en vanaf de pitmuur dan ook vrij baan krijgt op zijn teamgenoot, die als zevende net buiten de punten finisht. Een scenario dat zich vele jaren later nog eens zal herhalen op hetzelfde circuit. Räikkönen, die na een lekke band vooraan wegvalt, verdwijnt in de slotfase nog uit de race door een crash.

Michael Schumacher dikt door zijn negende zege uit twaalf Grote Prijzen zijn puntentotaal nog wat verder aan. Hij heeft nu 106 punten, tegenover 40 voor Montoya, 36 voor Ralf, 35 voor Barrichello en 32 voor Coulthard. Het Arrows-team, dat al een tijdje in zware financiële moeilijkheden verkeert, komt in Duitsland voor de laatste keer in zijn bestaan aan de start van een Grote Prijs. Na vijfentwintig seizoenen valt definitief het doek voor het Britse team. Het betekent meteen ook het einde van de Formule 1-carrière van de Braziliaan Enrique Bernoldi.