Emerson Fittipaldi (McLaren) wint op de omloop van Mosport de Grote Prijs van Canada. De Braziliaan vertrekt tevens van op pole position, maar moet bij de start de Ferrari van Niki Lauda laten voorgaan. De Oostenrijker leidt vervolgens 67 van de 80 af te leggen ronden, tot hij op de natte baan in de vangrails crasht en zijn race over is. Fittipaldi neemt vervolgens de kop over en rijdt zo naar zijn derde zege van het seizoen, voor Clay Regazzoni (Ferrari), Ronnie Peterson (Lotus), James Hunt (Hesketh), Patrick Depailler (Tyrrell) en Denny Hulme (McLaren).

Met zijn zege komt Fittipaldi, met nog één race te gaan, op gelijke hoogte met Regazzoni in de WK-stand. Doordat de Braziliaan echter meer overwinningen op zijn conto heeft, is hij bij gelijke stand wereldkampioen. Jody Scheckter (Tyrrell), die net als Lauda crasht, volgt nu op zeven punten van het leidende duo en heeft zijn lot niet langer in eigen handen. Lauda is door zijn uitvallen uitgeschakeld in de titelstrijd.

De Oostenrijker Helmuth Koinigg maakt bij Surtees zijn Formule 1-debuut en rijdt een prima wedstrijd. Tijdens de slotwedstrijd twee weken later, in het Amerikaanse Watkins Glen, zal de jonge, veelbelovende coureur echter dodelijk verongelukken. Ook maar liefst twee nieuwe Amerikaanse constructeurs in de vorm van Penske, met Mark Donohue achter het stuur, en Parnelli Jones Racing, met Mario Andretti, maken in Canada hun debuut. De Canadees met Nederlandse roots Eppie Wietzes tenslotte komt op Mosport voor de laatste keer aan de start van een Grote Prijs, zeven jaar na zijn debuutrace.

tn0i.jpg

By SDG