In een zoektocht naar een nieuwe thuis voor de Belgische Grote Prijs, nadat de razendsnelle omloop van Spa niet langer geschikt beschouwd wordt, strijkt het Formule 1-circus in 1973 voor het eerst in het Limburgse Zolder neer. Ondanks de grondige facelift die het circuit ondergaan heeft voor zijn Formule 1-vuurdoop, zijn er van bij aanvang niets dan negatieve geluiden te horen. De asfaltlaag blijkt immers al snel de krachten die uitgeoefend worden door de bolides niet aan te kunnen en overal verschijnen barsten in het wegdek. Even overweegt men zelfs de race maar helemaal af te gelasten, maar na enkele inderhaast uitgevoerde onderhoudswerken kan het Grand Prix-weekend uiteindelijk toch zoals gepland doorgaan.

Ronnie Peterson (Lotus) verovert in de kwalificaties uiteindelijk de beste uitgangspositie, voor Denny Hulme (McLaren), Jacky Ickx (Ferrari) en François Cevert (Tyrrell). Peterson gaat ook als leider de eerste bocht in, maar na twee ronden al neemt Cevert de kop van de wedstrijd over. De Fransman lijkt op weg naar zijn tweede zege uit zijn Formule 1-carrière, tot hij op het slechte wegdek spint en zijn vanuit de achtergrond sterk naar voren opgerukte teamgenoot Jackie Stewart moet voorlaten. De Schot laat zich niet meer verrassen en wint voor zijn Franse teamgenoot. Titelverdediger Emerson Fittipaldi, aanvankelijk in duel met Stewart, valt nog ver terug en finisht uiteindelijk als derde op bijna een volle ronde. Na hem zijn de overige punten voor Andrea de Adamich (Brabham), Niki Lauda (BRM) en Chris Amon (Tecno). Voor Lauda zijn het de eerste punten uit zijn Formule 1-carrière.

Met de tweede dubbelzege van het lopende seizoen neemt Tyrrell in het constructeurs-WK voor het eerst de leiding over van Lotus. Bij de rijders leidt Fittipaldi nog steeds het klassement, doch Stewart nadert met deze nieuwe zege tot op zeven punten van de regerend wereldkampioen. Ondanks deze moeizame start zal de omloop van Zolder vanaf 1975 de vaste thuisstek worden voor de Belgische Grote Prijs tot en met 1982. Na nog een laatste passage in 1984 verhuist de wedstrijd vanaf 1985 opnieuw definitief terug naar Spa.

By SDG