Michael Schumacher (Ferrari) wint op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona de Grote Prijs van Spanje. Voor de tweevoudige wereldkampioen is het de eerste overwinning van het seizoen en meteen ook zijn eerste sedert hij Benetton inwisselde voor de Scuderia. De Duitser bewijst op een totaal verregend parcours zijn absolute klasse, waar anderen falen. Pole-man Damon Hill (Williams), die vier van de eerste zes races won, gaat in de regen in de fout en crasht uit de race, net als een hoop andere coureurs: uiteindelijk zullen slechts zes van de twintig gestarte wagens de finish halen. Iedereen die over de eindstreep komt, scoort dus punten.

Na Schumacher zijn dat Jean Alesi (Benetton), Jacques Villeneuve (Williams), Heinz-Harald Frentzen (Sauber) – die zich hiermee knap revancheert voor een flinke crash in de warm-up, Mika Häkkinen (McLaren) en Pedro Diniz (Ligier). De Braziliaan scoort zijn eerste WK-punt uit zijn carrière en poetst daarmee zijn fletse imago van paydriver flink op. Jos Verstappen (Arrows) rijdt lange tijd in de punten en heeft uitzicht op een mooie vijfde plaats, tot ook hij van de baan vliegt.

Maar er is niemand die ook maar in de buurt komt van Michael Schumacher. De Duitser start vanop de derde plaats, maar na twaalf ronden heeft hij de kop van de race al te pakken. Alesi, zelf ook niet bepaald een doetje in de regen, is kansloos en de wereldkampioen ontketent op een spekgladde baan al zijn duivels, waarbij hij op bepaalde momenten tot vier seconden per ronden sneller is dan de concurrentie. Schumi rijdt zo naar een historische zege: zijn eerste voor Ferrari is misschien wel de mooiste uit de 91 overwinningen die hij in zijn hele Formule 1-loopbaan behaalt.

By SDG