Michael Schumacher (Ferrari) wint in Indianapolis de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Voor de Ferrari-kopman is het al zijn vijfde overwinning op de ‘Brickyard’, waarvan de vierde op rij sedert 2003. De zevenvoudige wereldkampioen en zijn teamgenoot Felipe Massa bezetten de eerste startrij en samen rijden ze ook naar een dubbelzege, de eerste voor Ferrari dit seizoen.

Titelverdediger Fernando Alonso (Renault), die tot nu toe een haast perfect parcours aflegde in 2006, moet hier op Indy duidelijk zijn meerdere erkennen in de Scuderia: hij rijdt slechts de vijfde trainingstijd en finisht ook op die positie aan de finish, na de beide Ferrari’s, zijn eigen teamgenoot Giancarlo Fisichella en Jarno Trulli (Toyota). Rubens Barrichello (Honda), David Coulthard (Red Bull) en Vitantonio Liuzzi (Toro Rosso) pakken de resterende punten. Voor Toro Rosso, de opvolger van Minardi, is het de eerste puntenfinish uit zijn bestaan.

Na hen haalt enkel Nico Rosberg (Williams) de finish. Het hoge aantal uitvallers komt vooral op conto van een chaotische startronde, waarbij in twee verschillende crashes maar liefst zeven rijders geëlimineerd worden. Het spectaculairste ongeval is er een tussen de McLaren’s van Kimi Räikkönen en Juan Pablo Montoya, de Honda van Jenson Button en de BMW van Nick Heidfeld. Laatstgenoemde maakt een aantal angstwekkende koprollen, maar komt met de schrik vrij.

In de WK-stand nadert Schumacher nu tot op 19 punten van Alonso. De Amerikaanse Grote Prijs van 2006 is de laatste voor Juan Pablo Montoya. De Colombiaanse oud-Indycar-kampioen en Indy 500-winnaar stapte in 2001 met veel bombarie bij Williams – waar hij voordien al testrijder was – binnen in de Formule 1. Hoewel hij verschillende races wist te winnen en in 2003 tot in de voorlaatste race meespeelde in de titelstrijd, wist hij de hoge verwachtingen noch bij Williams, noch bij McLaren nooit echt helemaal waar te maken.

Wanneer Montoya, Formule 1-moe aan het worden, zijn overstap naar het NASCAR-kampioenschap voor 2007 aankondigt, besluit Ron Dennis niet te wachten tot het einde van het seizoen. Na de race op Indianapolis mag de Colombiaan zijn koffers pakken; voor de rest van het seizoen wordt hij vervangen door testrijder Pedro de la Rosa. Een kleurrijk figuur verdwijnt zo via de achterdeur uit de Formule 1.

13hk.jpg

Laatste Formule 1-start voor Juan Pablo Montoya

By SDG