In het Japanse Suzuka vindt het slotakkoord van het bijzonder spannende seizoen 2003 plaats. Voorafgaand aan de race maken nog twee rijders kans op de wereldtitel: uittredend wereldkampioen Michael Schumacher (Ferrari) en Kimi Räikkönen (McLaren). Door twee magistrale zeges in de voorgaande wedstrijden in Monza en Indianapolis heeft Schumacher echter de beste papieren om zichzelf op de volgen: in de WK-stand leidt hij met negen punten voorsprong op zijn Finse uitdager, met nog maximum tien punten te verdienen. Räikkönen heeft met andere woorden zijn lot niet meer in eigen handen en moet op pech van zijn tegenstander rekenen.

Voor een andere oud-wereldkampioen is het in Suzuka einde rit: de wegen van Jacques Villeneuve, laureaat in 1997, en zijn werkgever BAR scheiden voor de wedstrijd. De Canadees, die zal eind 2004 alsnog heropgevist zal worden in de Formule 1, wordt vervangen door testrijder Takuma Sato.

Het mirakel waar Räikkönen op hoopt lijkt er verrassend toch nog te komen wanneer Michael Schumacher in de kwalificaties pas genoegen moet nemen met de veertiende startplaats, terwijl de Fin van op de eerste rij start, na polesitter en tweede Ferrari-man Rubens Barrichello. Bij een zege van de Braziliaan is zijn teamgenoot echter hoe dan ook wereldkampioen, dus Rubinho weet wat hem te doen staat en neemt dan ook de beste start. Räikkönen verliest direct een paar plaatsen aan Juan Pablo Montoya (Williams), Fernando Alonso (Renault), Cristiano Da Matta (Toyota), David Coulthard (McLaren) en Olivier Panis (Toyota).

Nog in de eerste ronde neemt Montoya de kop over, terwijl teamgenoot Ralf Schumacher na een spin naar de laatste plaats terugvalt. Broertje Michael verspeelt ondertussen zijn voorvleugel na een touché met Sato, maar heeft geluk bij een ongeluk dat dit juist voor de ingang van de pitstraat gebeurt. Vooraan valt Montoya uit met pech en wanneer Räikkönen tijdens de pitstops de leiding kan overnemen, is de Fin even virtueel wereldkampioen. Doch Barrichello en Alonso, in een fel duel met elkaar verwikkeld, nemen vervolgens het heft opnieuw in handen. Wanneer ook de Spanjaard met pech uit de race verdwijnt, ligt de weg naar de zege voor Barrichello wagenwijd open.

De Braziliaan wint uiteindelijk voor Räikkönen, wat meteen de titel verzekert voor Michael Schumacher, die als achtste finisht, ondanks nog een aanvaring met broertje Ralf. David Coulthard pakt het derde podium, voor Jenson Button (BAR), Jarno Trulli (Renault), Sato en Da Matta. BAR pakt door het goede resultaat van zijn beide piloten de vijfde plaats in het constructeurs-WK, na Ferrari, Williams, McLaren en Renault. Michael Schumacher is voor de zesde keer in zijn carrière wereldkampioen, waarmee hij nu definitief alleenrecordhouder is. Räikkönen strandt op twee schamele puntjes, maar moet qua overwinningen in 2003 – zes tegen één – duidelijk zijn meerdere erkennen in zijn Duitse opponent. Heinz-Harald Frentzen (Sauber), Ralph Firman (Jordan), Justin Wilson (Jaguar) en het Minardi-duo Nicolas Kiesa en Jos Verstappen rijden in Suzuka allen de laatste Grote Prijs uit hun carrière.

uc57.jpg

En alweer een nieuwe titel voor Michael Schumacher…

By SDG