In Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, wordt de slotwedstrijd van het seizoen 2009 verreden. De race, die voor de eerste keer georganiseerd wordt, vindt plaats op het gloednieuwe en fabelachtige Yas Marina Circuit, ontworpen door de onvermijdelijke Hermann Tilke. De omloop, die enkele lange rechte stukken bevat, afgewisseld met meer bochtige gedeeltes, wordt tevens gekenmerkt door de originele lay-out van de pitstraat – met een tunneltje onder het circuit bij het buitenrijden van de pits, het luxueuze en futuristisch ogende Yas Marina Hotel dat bovenop de omloop gebouwd is en waar de wagens dus onderdoor rijden, en het aparte tijdstip waarop de race plaatsvindt, bij avondschemering. Dit betekent dat de race bij daglicht van start gaat en bij kunstlicht beëindigd wordt. Voor het circuit, dat gelegen is op een kunstmatig aangelegd eiland, vlakbij een jachthaven, wordt dan ook snel de term ‘Monaco van het Midden-Oosten’ bovengehaald.

Doordat Jenson Button (Brawn) bij de vorige race in Brazilië al de titel pakte, dient enkel nog de strijd om de ereplaatsen beslecht te worden. Uittredend wereldkampioen Lewis Hamilton pakt de laatste pole van het seizoen, voor het Red Bull-tweetal Sebastian Vettel en Mark Webber. De jonge Brit duikt ook als leider de eerste bocht in, maar slaagt er niet in om beide Red Bulls van zich af te schudden. Achter hen rijdt Kamui Kobayashi, invaller voor Timo Glock bij Toyota, een dijk van een race. De Japanner remt in zijn pas tweede Grand Prix kersvers wereldkampioen Jenson Button koudweg uit en geeft zo meteen een prima visitekaartje af in zijn zoektocht naar een stoeltje voor 2010. Ondertussen heeft vooraan Vettel de leiding overgenomen na de pitstops en het ziet er voor de Duitser nog beter uit wanneer Hamilton met een remdefect moet opgeven. Voor de wereldkampioen van 2008 is het pas de eerste keer in zijn Formule 1-carrière dat hij door een technisch mankement uitvalt. Webber heeft ondertussen de handen vol aan Button, die naar de derde plaats opgerukt is. Ondanks hevig aandringen van Button in de laatste ronden weet de Australiër zijn tweede plaats te behouden, na Vettel, die zijn vierde zege van het seizoen behaalt en zo meteen ook vice-wereldkampioen wordt. Rubens Barrichello (Brawn), die derde eindigt in de eindstand van het WK, finisht als vierde, de laatste punten van 2009 zijn voor Nick Heidfeld (BMW-Sauber), het Toyota-duo Kamui Kobayashi/Jarno Trulli en Sébastien Buemi (Toro Rosso). Bij de constructeurs is Brawn kampioen, voor Red Bull, McLaren en Ferrari.

De Formule 1 neemt in Abu Dhabi afscheid van BMW, Giancarlo Fisichella, oud-wereldkampioen Kimi Räikkönen (die naar het WRC vertrekt maar in 2012 zijn comeback zal maken), Romain Grosjean (gewogen en te licht bevonden bij Renault, maar ook hij keert in 2012 terug) en Kazuki Nakajima. Ook is de Grote Prijs van Abu Dhabi de laatste race waarin bijgetankt mag worden; met ingang van 2010 worden de tankstops opnieuw afgeschaft. Enkele dagen na de race maakt Toyota bekend dat het in navolging van BMW eveneens met onmiddellijke ingang de Formule 1 verlaat. Het seizoen 2009 wordt zo toch wat in mineur afgesloten.

vettel1514315c.jpg

Het fabelachtige Yas Marina Hotel

By SDG