Deze week ontstonden er twijfels over de wettelijkheid van BAR�s nieuwe versnellingsbak. Volgens het blad Autosport heeft Honda, BAR�s hofleverancier, een revolutionaire F1 transmissie ontwikkeld die toelaat (bijna) zonder krachtonderbreking van versnelling te veranderen, hetgeen zich vertaalt in enkele kostbare 100ste seconden winst. Niet veel later doken er op het internet enkele bodemloze geruchten op die beweerden dat BAR�s nieuwe versnellingsbak een continu variabele transmissie is, verboden door de FIA reglementen.

Een continu variabele transmissie of CVT heeft geen vast aantal versnellingen, zoals een conventionele versnellingsbak, maar beschikt over een oneindig aantal versnellingen, waartussen de versnellingsbak continu kan kiezen. Het continu vari�ren van de versnellingsverhoudingen gebeurt daarenboven naadloos. Het zou dan ook erg verbazend zijn, moest de BAR 007 over een CVT beschikken, aangezien deze voor de F1 illegale transmissie direct door de mand zou vallen en de BAR 007 specificaties over een 7-versnellingsbak spreken. Een F1 team gaat trouwens toch niet zo dom zijn een onderdeel in te bouwen, waarvan de illegaliteit reeds tijdens de eerste meters zou opvallen?

Honda ontkent dan ook dat hun nieuw speeltje een soort CVT is.

“Er vindt een onderbreking van de motorkracht plaats in ons systeem, dus het overtreedt de FIA regels niet,” verduidelijkt Szanfnauer, Honda’s vice-president. “Het nieuwe systeem is gewoon veel sneller dan voorheen, maar dat maakt het nog geen CVT.”

Het BAR team zal hun radicaal nieuwe versnellingsbak dus wel inzetten in 2005.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter