Gerard ‘Duca’ Ducarouge (1941 – 2015) is niet meer. De Fransman was van origine luchtvaartingenieur , maar werd verliefd op de racewereld en zou vanaf 1971 louter raceauto’s ontwerpen.

Ducarouge tekende onder andere voor Matra, Ligier, Alfa Romeo en Lotus.

Het succes kwam snel met de onoverwinnelijke Matra’s die van 1972 tot en met 1974 de 24 uur van Le Mans wonnen. Toen het Franse equipe de deuren sloot, ging Ducarouge werken voor Guy Ligier die met Matra motoren deelnam aan de Formule 1.

Gerard Ducarouge kwam direct met een spraakmakende auto die sport in rollen, de JS5 (de theepot) die vooral opviel vanwege haar extreem grote luchthapper.

Met de JS7 van 1977 werd de allereerste overwinning geboekt voor het team, en zo behaalde Ducarouge zijn eerste successen in de Formule 1.

Ducarouge zal echter vooral worden herinnerd aan de JS11 die de eerste helft van het seizoen 1979 domineerde, voordat Williams en Ferrari uiteindelijk een langere adem hadden qua ontwikkeling.

Ook diens opvolger JS11/15 bleek een goede auto, maar al snel kwam het tot een grote ruzie tussen Guy Ligier en Ducarouge. ‘Duca’ wilde meer geld voor ontwikkeling, zodat men Ferrari en Williams kon bijhouden.
Gerard vertrok uiteindelijk naar Alfa Romeo waar hij de 182 zou ontwerpen waarmee Andrea de Cesaris naar pole zou rijden in de Grand Prix van Long Beach 1982.

‘Duca’ wees een contract bij het fabrieksteam van Renault af, en ging vanaf 1983 voor Lotus werken. Al gauw kwam daar de beste coureur waarmee de man ooit heeft mogen werken erbij: Ayrton Senna da Silva.

De twee konden het zeer goed met elkaar vinden en maakten van de Lotussen 97T, 98T en 99T succesvolle en winnende auto’s voordat de Braziliaan vertrok naar McLaren waar hij zijn drie titels zou behalen.

De vertrek van Senna zorgde voor een teleurstellend seizoen 1988 en Ducarouge stapte over naar het team van zijn jarenlange vriend en collega-ontwerper Larrousse die de sprong had gewaagd om teameigenaar te worden.
Begin jaren 1990 sloot de cirkel zich, toen Ducarouge terugkeerde bij het team waar het allemaal begon in de sport. Voor Ligier ontwierp de man de JS39 voor de seizoenen 1993 en 1994.

Toen was het genoeg geweest en keerde Gerard Ducarouge opnieuw terug naar een oude liefde, Matra. Daar leverde ‘Duca’ met de Renault Espace F1 een van zijn laatste kunstjes af.

Gerard Ducarouge werd 73 jaar.

bron foto: f1technical.net

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!