Een sputterende motor, een versleten achterband, een dreun in de vangrails of de altijd aanwezige media mogen dan soms weleens vervelende bijverschijnselen met zich meebrengen, met Formule 1-coureurs hoeft niemand medelijden te hebben. Thuis aangekomen zien zij hun bankrekening nog altijd met bizarre bedragen gespekt worden, ook als een recessie de wereld-economie angstvallig in zijn greep houdt. Het maakt een aantal van hen de best verdienende sporters van hun land, zo leert een onderzoek van ESPN ons. Dit ondanks het niet-meerekenen van lucratieve sponsorinkomsten.

Fernando Alonso greep in Abu Dhabi op dramatische wijze naast de wereldtitel maar blijft de sportende Spanjaard met de hoogste inkomsten. En dat ondanks stevige concurrentie van bijvoorbeeld Rafael Nadal die in 2010 liefst drie Grand Slams wist te winnen en de mondiale tennis-nummer 1 is. Alonso sprokkelde echter een slordige 15,6 miljoen euro bij elkaar en daar kon zelfs Nadal met al zijn prijzengeld niet aan tippen.

Alonso’s Ferrari-teamgenoot Felipe Massa had te maken met sportieve teleurstellingen in 2010 en wist geen race te winnen. Financieel heeft hij daar echter nauwelijks last van ondervonden. De sportieve malaise leverde hem nog altijd een mooie 11,6 miljoen euro op en daarmee voert hij de lijst van Braziliaanse sporters aan.

Ondanks al het voetbalgeweld gaat ook in Engeland het meeste geld richting een F1-rijder. Lewis Hamilton zag 12,7 miljoen dollar op zijn rekening gestort worden. Vriendinnetje Nicole Scherzinger maakte al klappend ongetwijfeld weer haar beroemde luchtsprongetjes van vreugde toen zij het nieuws te horen kreeg.

In Polen is er niet of nauwelijks concurrentie voor Robert Kubica. De mooie som van 7,3 miljoen euro zag de geblesseerde Renault-coureur zijn kant opkomen en geen enkele andere Poolse sporter kon ook maar enigzins in diens buurt komen.

Ook andere snelheidsduivels voeren de lijst van best verdienende sporters in hun land aan. Zo topt rallyrijder Kimi Raikkonen de Finse lijst aan met ruim 18 miljoen euro. Juan Pablo Montoya kan daar met zijn schamele 3,5 miljoen euro aan inkomsten vanuit zijn NASCAR acitviteiten alleen maar van dromen, maar in Colombia verdiende geen sporter meer dan de kleurrijke coureur.

Tot slot nog de Italiaanse grootverdieners. De meest gefortuneerde is nog altijd motorgod Valentino Rossi. De Doctor zag zijn tiende wereldtitel aan zijn Italiaanse neus voorbij gaan toen hij in zijn geliefde thuisland hardhandig onderuit ging en zijn been brak. Toch hangelde Rossi zo’n 14,2 miljoen dollar binnen. Het zal de sportieve en fysieke pijn doen verzachten.

De volledige lijst, die de best verdienende sporters van liefst 182 verschillende landen zal laten zien, wordt door ESPN Magazine gepubliceerd op 2 mei.