Steeds meer en meer circuits van de oude garde lijken te verdwijnen overal in de wereld. Na enkele jaren geleden het circuit van Kyalami in Zuid Afrika is nu ook de Aut�dromo do N�lson Piquet in Jacarepagua voor bijna de helft aan de stad Rio de Janeiro verkocht. Daarmee is het internationaal racen waarschijnlijk gedaan en mag er enkel nog nationaal worden op geracet. Burgemeester Cesar Maia heeft toestemming gegeven voor de bouw van een gigantisch sportcomplex voor de Pan-American Games in 2007. Gedurende het hele volgende jaar zal het circuit gesloten zijn voor alle niet-bevoegden, ook niet voor toeschouwers, toeristen of teams voor allerlei soorten races.

De plannen bestaan al enkele jaren, en al evenlang worden ze door fans over de hele wereld bevochten. Die strijd lijkt nu dus gestreden in het voordeel van de grote commerci�le doeleinden. Door de verkoop wordt het circuit ingekort van 5.031 kilometer tot amper een omloop van 2.687 kilometer. Het roval-circuit, voor het laatst gebruikt door de CART-series in 2000, moet eveneens plaatsmaken. De MotoGP, die dit seizoen Jacarepagua zouden aandoen als seizoensafsluiter, zullen ten gevolge niet naar Brazili� afreizen maar naar het Istanbul Otodrom in Turkije.

Het nieuwe complex zal bekend worden als het Rio Speedway Sports Complex, met een velodrome, een zaal voor allerlei indoorsporten zoals gymnastiek, atletiek en basketbal. Naast de zaal komt er een olympisch zwembad voor het National Aquatics Centre. Het bedrijf Rio Sports Plaza Association heeft voor de komende 50 jaar de rechten op het complex gekregen, zij zullen de verbouwingswerken financieren. De bouw van het $150 miljoen USD zal komende maand beginnen.

Jacarepagua was jarenlang de thuisbasis voor de Grand Prix van Brazili�. In 1978 en tussen 1981 tot en met 1989 stond het circuit steevast in het begin van het seizoen gepland. Gedurende die tijd werd Interlagos ingekort voor de Formule 1. Grote namen als Carlos Reutemann (1978 en 1981), Alain Prost (1982, 1984, 1985, 1987 en 1988), N�lson Piquet (1983 en 1986) en Nigel Mansell (1989) wisten hier te winnen. In de jaren �90 brachten onder andere de CART-series, Indy Racing League, MotoGP enTouringcars een bezoek aan het circuit, plus de nationale en plaatselijke kampioenschappen zoals Formule 3 of Formule Ford. Nu met de verkoop verdwijnt er weer eenstukje autosportgeschiedenis uit de wereld.

Op onderstaande voorstelling kan u de nieuwe layout van het circuit bekijken. Het grijs is de oude weg, het zwart wordt de layout van het nieuwe, ingekorte circuit.

Jacarepagua

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter