Onlangs heeft Codemasters naast hun welbekende Formule 1 franchise F1 2012, ook een tweede Formule 1 spel op de markt gebracht. Het gaat hier niet om ’n racesim, maar betreft ’n variant voor onze jongere medemens en partygamers. F1 Race Stars is de naam en ik mag de PS3 versie reviewen.

Laten we bij het begin beginnen. Het spel vergelijkt zich het beste met games als Mario Kart of Sonic All-Stars racing, met als grootste verschil dat je nu je rondjes rijdt met alle officiële F1 teams en sterren van het afgelopen seizoen, aangevuld met 2 fantasieteams waarvan het nut mij volledig ontgaat. Enige reden die ik hiervoor kan bedenken is om het spel ook interressant te maken voor de gamer die graag het spel met ’n vrouwelijke coureur wil aanvangen, maar maak dan alle fantasierijders vrouw, niet slechts 3 van de 4. Of beter nog, voeg de optie toe ’n eigen karaktertje te creëeren. Niet goed over nagedacht in mijn optiek. Ik denk dat dit net dat beetje extra humor had kunnen brengen, al is het alleen maar doordat je dan ’n compleet bizar en ‘over the top’ poppetje had kunnnen aanmaken.

Maar niet getreurd, humor heeft het spel zeker. De coureurs lijken regelrecht weggelopen te zijn uit McLaren’s animatieserie Tooned, en ook de circuits zijn ronduit hilarish, maar daarover straks meer. Zoals de doorgewinterde partygamer weet, liggen er op de baantjes altijd diverse power-ups verspreid. Waar dat bij Mario oa bananen en paddestoelen zijn, zijn dat nu louter sterren. Rij over zo’n ster en de computer bepaald willekeurig welke power-up je hebt verkregen. Zo is er de snelheidsboost, zijn er ballonnen waarin je tegenstanders kunt vangen, of juist ballonnen die als ’n soort confetti je beeldscherm vullen wanneer je hier doorheen rijdt. Er zijn zéér lokale onweersbuitjes die de getroffen auto zwaar vertragen, en je kunt de safetycar oproepen wanneer je achteraan rijdt om zo het veld ineen te laten schuiven. En zo zijn er nog veel meer power-ups te winnen, maar ik wil natuurlijk niet allles verklappen.

Dan zijn we nu aangekomen bij de circuits. Er zijn 11 van de 20 officiële circuits uit het seizoen 2012 vertegenwoordigt, maar ….. het zou natuurlijk geen partygame zijn als dit waarheidsgetrouwe replica’s warenn. De circuits zijn dusdanig verbouwd dat ze maar moeilijk terug te kennen zijn, al zal de ware F1 fan wel punten van herkenning hebben. Zo heeft Spa-Francorchamps nog steeds z’n befaamde Eua Rouge/Raidillon bochtencombinatie. Echter waar men normaal gesproken bovenaan het lange rechte stuk richting Les Combes opgaat, sla je nu linksaf ’n landweggetje op die via ’n houten hangbrug uitkomt in ’n riviertje. Monaco daarentegen volgt wel grotendeels de contouren van het originele circuit, zij het niet dat de vangrails ontbreekt, waardoor men de baan af kan snijden door oa de parkeergarage van het voormalig Löws Hotel te nemen. En zo zijn er op elk circuit tal van die gekkigheidjes te vinden. Van loopings tot waanzinnige kombochten, van megajumps tot rijden over de snelweg in druk verkeer. Je kunt het zo gek niet bedenken, de ene track is nog hilarischer dan de ander. Helaas ontbreekt ook hier de optie zelf ’n baan te ontwerpen of te customizen.

Het spel bevat uiteraard meerdere speltypes, waarvan cariérre de meest in het oog springende is. Dit speltype kun je met 4 personen spelen en gaat over meerdere, in totaal 30, mini kampioenschapjes variërend van endurance- tot eliminatieraces. Daarnaast zijn er nog Quick Play, waarbij je, wederom met 4 man, naast eerder genoemde mini kampioenschappen ook losse races kunt rijden. Extra hierbij is de optie om teams samen te stellen, en wel 2 teams van 6 coureurs, 3 van 4, of zelfs 6 teams bestaande uit 2 man/vrouw. De goede rekenaars kunnen hier inderdaad uit opmaken dat het startveld altijd uit maximaal 12 poersonen bestaat. Dit is overigens in alle spelmodi het geval, net als de keuze uit racen in de 1000cc, 2000cc of 3000cc klasse. Het alom bekende Time-Trial waarbij het er om draait de door het spel bepaalde rondetijden te verbeteren, is natuurlijk ook aanwezig en is nog best ’n pittige opgave. Uiteraard is online gamen ook mogelijk, want ja …. welke moderne game heeft deze optie nou niet tegenwoordig? Online heb je twee mogelijkheden, namelijk racen tegen ’n zelf geselecteerd gezelschap of racen tegen ’n totale willekeur. Dat laatste is extra leuk met ’n headset, want je leert al gauw vloeken in meerdere talen. Ook hier zijn weer diverse opties mogelijk. Je kunt het in je eentje opnemen tegen de rest, maar ook in teamverband de strijd aangaan is ’n variant die het bij mij en wat online ‘vrienden’ erg goed deed.

CONCLUSIE
Al met al is F1 Race Stars ’n zéér vermakelijke game die het beste van 2 werelden combineert, al is dat wellicht ook juist het zwaktepunt. De liefhebber van partygames is niet per definitie liefhebber van Formule 1 en zou dit spel daarom weleens links kunnen laten liggen. Vice versa precies hetzelfde. Vooral in het eerste geval zie ik dit als ’n gemiste kans.  Want hoewel het spel duidelijk bedoeld is om de Formule 1 liefhebber aan het partygamen te krijgen, doet deze game niets onder voor soortgelijke spellen zoals bijvoorbeeld LittleBigPlanet Karting. Voor de jongere gamer, afgaande op de reacties van m’n peetzoons zou ik zeggen dat deze game tot ’n jaar of 12 ten alle tijde leuk is om te spelen, en voor de ouderen onder ons is dit ’n zéér aangenaam tijdverdrijf om, al dan niet onder het genot van de nodige drank, ’n dolkomische avond vol gameplezier met wat vrienden te hebben.

***  7/10

Winkelprijs v.a. E.30,-
Verkrijgbaar op PC, PS3 en X-Box 360