Volgende week reist Eddie Jordan niet mee naar Australi�. Tot december was hij nog teambaas van zijn eigen, intussen 14 jaar oude, team. In januari verkocht hij alles aan Alex Schnaider, en daarom vind hij zich onnodig. Ondertussen is wel duidelijkheid gegeven over een groot geschil enkele jaren terug. We schetsen even de situatie van net voor de Grand Prix van Duitsland, in juli 2001. Heinz-Harald Frentzen, een vaste waarde in het team sinds 1999, wordt nog voor zijn thuisrace ontslagen en testcoureur Ricardo Zonta neemt voor de race zijn stuurtje over. Hij kreeg de woede van vele Duitsers op zijn hals, maar hij kon niet anders, zo verklaart hij.

“Toen kon ik zijn contract niet vernieuwen, want de enige mogelijkheid om de Honda-motoren te behouden was een Japanner, toen Takuma Sato, te laten rijden. Ik hield van Frentzen, hij won mee races dan eender wie in de Jordan. Maar ik moest de motoren behouden, dat was uiterst noodzakelijk. Ik haatte die omstandigheden, echt waar. Ik wou Frentzen behouden maar ik kon niet.”

Frentzen werd eind juli ontslagen en vier weken later in Hongarije reed Jean Alesi, toen in de decembermaand van zijn lange carri�re. In 2002 maakte Sato inderdaad zijn debuut in een Jordan, met aan zijn zijde Giancarlo Fisichella. Toen maakte Jordan geen enkele link tussen Honda en Sato, en verklaarde toen tijdens de Japanse Grand Prix (in 2001): “Natuurlijk heeft het een niet met het ander te maken. Ze houden geen verband met elkaar, zover dacht ik niet eens. Het heeft niets met Honda te maken, niets met de motorleveranciers, hij rijdt vanwege zijn talent.” Niets daarvan was dus waarheid, maar Eddie Jordan moest wel wou hij de motoren behouden. Die hij het jaar erop , eind 2002, dan ook kwijt was.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *