Vorige week (f1pits 10/11) schreven we al dat Walloni� verplicht is om te betalen voor Francorchamps. In het contract staat dat het Waals gewest de 13,9 miljoen Euro altijd moet betalen, zelfs als er geen Grote Prijs wordt georganiseerd.

Maar wie moeten we hier met de vinger wijzen? Is het toenmalig minister van Economie Serge Kubla? het kernkabinet van de Waalse deelregering? Onder druk van SPCSF, de Soci�t� de promotion du circuit de Spa-Francorchamps?

De Standaard schrijft vandaag dat niet enkel de bepaling dat het bedrag hoe dan ook betaald moet worden in de kleine lettertjes staat. Het gaat hem namelijk om meer. Enkel Engelse rechtbanken mogen zich buigen over eventuele betwistingen van het contract. Als klap op de vuurpijl wordt het bedrag van 13,9 miljoen (2005) jaarlijks ge�ndexeerd met 5% tot 17,7 miljoen in 2007. De totale kostprijs bedraagt zo de gigantische som van 108 miljoen euro.

108 miljoen euro is een gigantische som geld om een Grote Prijs Formule 1 te organiseren. Bovendien heeft Walloni� geen geld op overschot om uit te geven, en alles wat de komende jaren vrijkomt dient om het Marshallplan te realiseren. Nu rest de vraag wie de goedkeuring gaf voor dit contract.

Onderaan het contract staat de handtekening van SPCSF-voorzitter Yves Bacquelaine. Hij is de broer van MR-fractieleider Daniel Bequelaine. Hij houdt zijn onschuld staande: “Mijn rol was enkel die van notaris/ Het is toenmalig Waals minister van Economie Serge Kubla (ook van MR strekking, red) die de onderhandelingen leidde.”

Serge Kubla ontkent echter in alle toonaarden: “Het ging hier om een typecontract.” Een contract dat dus ook met andere circuits afgesloten zou zijn?

Maar, en nu botsen we op een sterk staaltje politiek toneelspelen, de Waalse regering heeft nooit offici�el beslist om borg te staan voor die 108 miljoen euro. Daar zijn de toenmalige vice-minister-president (Jos� Daras, Ecolo) en minister-president (Jean-Claude Van Cauwenberghe, PS) duidelijk in.

Daras: “Ik zou nooit mijn goedkeuring gegeven hebben aan zo’n contract, nooit. “

Van Cauwenberghe: “Het is nooit op een formele manier op de regeringstafel gekomen. “ Maar dan wel informeel? Volgens De Standaard weet Van Cauwenberghe echter w�l dat er op een bepaald moment sprake was van een indexatie van vijf procent.

Het zou echter wel aan bod gekomen zijn in het zogenaamde kernkabinet, een wekelijkse vergadering van de Waalse topministers om gevoelige dossiers te behandelen. Van zo’n kernkabinnetten zijn echter geen agenda’s, dus bewijzen van wie wat beloofd heeft bestaan er niet. Iedereen heeft met zijn versie zijn waarheid.

Het einde van dit debacle is voorlopig nog niet in zicht, maar eens te meer blijkt dat als het over Francorchamps gaat, politici er een knoeiboel van maken.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter