Het is zover: de FOTA begint met een eigen raceklasse vanaf volgend jaar. Dat was de boodschap die de overkoepelende organisatie van de teams naar buiten bracht na de vergadering in het hoofdkwartier van Renault in Enstone. Williams en Force India, de enige huidige teams die zich onvoorwaardelijk inschreven voor het F1-kampioenschap van 2010, zullen naar alle waarschijnlijkheid wel gewoon in de formule 1 blijven.

De verklaring van de FOTA luidt als volgt:

Sinds de oprichting van de FOTA, september laatstleden, hebben de teams samengewerkt en geprobeerd de FIA en de houder van de commerciële te engageren om de sport te ontwikkelen en te verbeteren.

Nooit eerder geziene financiële moeilijkheden hebben de F1-gemeenschap onvermijdelijk voor een aantal enorme uitdagingen gezet. FOTA is trots dat het de grootste kostenbesparende maatregelen ooit in de sport heeft verwezenlijkt.

Niet in het minst hebben de constructeursteams de onafhankelijke teams bijgestaan. Een aantal van hen zou vandaag waarschijnlijk niet meer in de sport gezeten hebben zonder initiatieven van de FOTA. De FOTA-teams hebben verder een akkoord bereikt over een vrijwillige kostenreductie, dat een duurzaam model vormt voor de toekomst.

Na deze inspanningen hebben alle teams bevestigd aan de FIA en de houder van de commerciële rechten dat ze bereid zijn zich toe te wijden aan de sport tot einde 2012.

De FIA en de houder van de commerciële rechten hebben een veldtocht gehouden om de FOTA te verdelen.

De wensen van de meerderheid van de teams worden genegeerd. Bovendien werden tientallen miljoenen dollars door de houder van de commerciële rechten weerhouden van vele teams, daterend van in 2006. Desondanks, en ondanks de omgeving die niet niet bereid was tot onderhandelen, heeft FOTA altijd eerlijk een compromis gezocht.

Het is echter duidelijk geworden dat de teams niet langer de fundamentele waarden van de sport op de helling kunnen zetten. Ze hebben daarom allemaal hun oorspronkelijke voorwaardelijke inschrijving voor het Wereldkampioenschap van 2010 teruggetrokken.

Deze teams kunnen daarom niet anders dan de voorbereidingen treffen voor een nieuw Kampioenschap dat de waarden van zijn deelnemers en partners weerspiegelt. Deze klasse zal een transparant beleid kennen, één set regels, meer deelnemers aanmoedigen en luisteren naar de wensen van de fans. Ze zal ook lagere prijzen bieden voor toeschouwers wereldwijd, partners en andere belangrijke belanghebbenden.

De grote rijders, sterren, merken, sponsoren, promotors en bedrijven die historisch geassocieerd worden met het hoogste niveau van autosport zullen allemaal in deze nieuwe klasse te vinden zijn.

By peter