Elk jaar krijgen de Formule 1-teams geld van de Formula One Management (FOM) en elk jaar krijgt Ferrari een douceurtje extra erbij.

Het extra geld is ooit toegezegd door Bernie Ecclestone om de oudste team van de grid erbij te houden. Ferrari is een dusdanig grote naam, dat de sport minder voorstelt zonder de Italianen. Zo luidt de stelling.

Hetzelfde verdeelsleutel op basis van historie geldt ook voor teams als Williams en McLaren.

En dat zorgt vooral bij de kleinere, jongere teams voor scheve ogen. Zo krijgt Ferrari 180 miljoen dollar naar aanleiding van haar prestaties vorig jaar inclusief de ‘Bernie-bonus‘. Dit is krom in de zin dat Mercedes, dat de afgelopen drie jaar kampioen bij de constructeurs werd, toch minder geld ontvangt van de FOM dan Ferrari.

Stuttgart krijgen liefst negen miljoen dollar minder dan Maranello.

Een ander voorbeeld is Force India dat McLaren versloeg in 2016, maar het team uit Woking krijgt weer een zogenaamde constructeursbonus van dertig miljoen, waardoor het totaal voor McLaren uitkomt op 97 miljoen dollar tegen 72 miljoen voor Force India.

Het rekensommetje is dan een makkelijke: Als het geld uit de pot eerlijk verdeeld zou worden over alle deelnemers in de Formule 1, zou elk team 94 miljoen dollar krijgen (totaalbedrag 846 miljoen dollar) .

Teams als Manor of Caterham zouden er dan nog bij zitten, zeker Manor. En Sauber zou geen rare capriolen op de rijdersmarkt hoeven te maken…


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!