De kans is groot de afgelopen weekend voorlopig de laatste Grand Prix in Bakoe was. Azerbeidzjan wil graag van haar Grand Prix af omdat de race niet rendabel is.

De race kost de overheid in Azerbeidzjan jaarlijks alleen al 80 miljoen Euro aan afdracht aan Formule 1 eigenaar Liberty Media. Op het evenement komen jaarlijks niet meer dan 15.000 bezoekers af. Het evenement is dus niet rendabel te krijgen. De overheid in Azerbeidzjan heeft Liberty Media gevraagd om de fee van 80 miljoen Euro te verlaten, Libery Media is hier niet tot bereid.

In plaats daarvan wil Liberty Media graag naar andere locaties zoals de Verenigde Staten. De Verenigde Staten is een markt waarin Libery Media de Formule 1 graag groot wil maken. Azerbeidzjan is voor Liberty Media commercieel minder interessant, de overeenkomst met dit werd lang werd dan ook door Bernie Ecclestone gesloten. Grootste kanshebber op de tweede Amerikaanse Grand Prix is de stad Miami. De merken “Formula 1 Miami Grand Prix” en “Formula 1 Grand Prix of Miami” zijn in november vorig jaar al door Liberty Media geregistreerd.

De plannen worden lijken nu ook concreet te worden, de Formule 1 zou in 2019 al naar Miami kunnen trekken. Miami heeft de afgelopen jaren al diverse malen een indycar en ook Formule E-races georganiseerd in de stad. Deze laatste race werd slecht bezocht, vooral vanwege de afgelegen locatie. De Formule 1 wil graag in de straten van de meest populaire wijken rijden, vooral om toeristen te trekken.

Naar verluidt heeft Libery Media de stad Miami nu gevraagd om met een gedetailleerd plan te komen waaronder de lay out van het circuit. Daarnaast zou Liberty Media graag naar Las Vegas, echter is men in deze Amerikaanse stad nog niet heel enthousiast voor de komst van de Formule 1.
Bakoe ontkent ondertussen de geruchten dat het de containers en Formule 1-infrasstructuur (vangrails etc.) heeft verkocht aan Miami. Het contract met Azerbeidzjan loopt sowieso nog twee jaar met een optie op een vijfjarige verlenging. Het zou echter zomaar kunnen dat deze deal binnenkort wordt overgenomen door Miami.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter