Als we naar het hele Formule 1 veld kijken, dan presteert vrijwel iedere coureur naar de mogelijkheden die hij heeft. Racen is eigenlijk best eenvoudig.

Je neemt de beste mensen aan voor het bedrag dat je kunt betalen. Van de bandenman via de monteurs, engineers tot aan de coureurs. Iedereen werkt zich een slag in de rondte om de beste auto te maken die men kan bedenken en gaat vervolgens racen. De enige beperking is het budget.

Gegeven al die omstandigheden mag je van iedereen 100 procent inzet, concentratie en passie verlangen. Kijk naar Ferrari. De beste in alles. Volledige inzet en toewijding leiden tot succes. Natuurlijk kan het zo zijn dat Williams volgend jaar een betere auto maakt en de situatie andersom komt te liggen, maar ook dat is dan het resultaat van hard werken.

Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat je niet elke race wint. In de autosport kennen we geen gelijkspel, zoals in het voetbal. Je wint of je verliest. Nou is verliezen niet zo heel erg, maar je moet er wel sterker van terugkomen. Ook dat is een kenmerk van de Formule 1.

U zult zich afvragen: waar gaat dit heen? Nou, het gaat richting Portugal.

Misschien is het Nederlands elftal al bijna thuis als u dit leest. Ik wil echter ook mijn steentje bijdragen aan de discussie onder alle zelfbenoemde voetbalexperts.

Men neme de beste 22 voetballers die beschikbaar zijn. Troon ze mee naar Portugal met als doel Europees kampioen te worden. Nu is voetbal niet zo ingewikkeld. Je moet meer scoren dan de tegenstander. Dat doe je met volledige inzet, concentratie en passie. Dat is toch niet zo moeilijk? Wanneer je een keer niet wint, is dat ook geen ramp. Als je er maar sterker uitkomt.

Het enige dat ik niet begrijp is het volgende: Waarom trekt geen enkele speler van Oranje het boetekleed aan? Iedereen geeft iedereen de schuld, maar geen enkele speler zal zeggen dat hij heeft gefaald. Nee, in plaats daarvan is het de schuld van de scheidsrechter. De man was inderdaad wat kippig, maar moet je daarvan het resultaat laten afhangen?

Nee, dan geven we Advocaat toch de schuld. Maar die man stelt alleen de 11 beste spelers op. Wat doet hij dan verkeerd? Of zeggen de spelers iets in de geest van ‘Trainer, stel mij maar niet op, want Pietje is beter’.

Nee, dat doet geen enkele voetballer. Ze willen allemaal spelen. Dat willen straalt er alleen niet vanaf.

Ik geef daarom �lle spelers van Oranje de schuld van het niet winnen van Duitsland en Tsjechi�. Z�j staan in het veld. Z�j nemen het voortouw. Als Michael Schumacher niet op pole staat, zoals afgelopen zaterdag, zegt hij heel simpel: “Rubens had het beter voor mekaar vandaag.’‘ Niks geen smoesjes dat Jean Todt of Ross Brawn het verkeerd heeft gedaan. Nee, h�j is de verantwoordelijke man. Dus is h�j en niemand anders verantwoordelijk voor het missen van de eerste startplaats. Net zoals Jos Verstappen zelf het heft in handen had moeten nemen, als hij echt in die Jordan had willen rijden.

De spelers van het Nederlands elftal moeten niet zeiken en gewoon doen waar ze goed in zijn: voetballen. Met 100 procent inzet, concentratie en passie. Anders zijn ze snel weer thuis. Eigen schuld, dikke bult.

Bron: AD, Column Allard Kalff

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter