R-Ace GP is het seizoen 2017 van de Formule Renault Eurocup goed begonnen met twee zeges voor Robert Shwartzman en Will Palmer op het circuit van Monza. Red Bull talent Richard Verschoor reed twee keer in de punten als 10e en 7e, niet de start waar hij op had gehoopt.

Voor de aanvang van het seizoen gaf Verschoor al aan dat hij wist dat het moeilijk ging worden, en dat bleek helaas ook bij de eerste kwalificaties. Omdat het veld met 30 inschrijvingen erg groot is wordt er in twee kwalificatiegroepen van 15 auto’s gereden. Shwartzman was in de tweede groep de allersnelste en pakte pole, Gabriel Aubry werd als snelste van de eerste groep als 2e geklasseerd en zo ging het steeds om en om. Verschoor kwam als 6e in groep 1 door, en omdat groep 2 sneller was werd hij als 12e op de grid gezet

Race 1: Het Addison-effect in de F2.0

Vooraan kon Shwartzman de leiding verdedigen tegen Aubrey en Palmer, maar na een rondje kwam de Safety Car de baan op omdat Rodrigo Pflucker en Gislain Cordeel in elkaar bleven haken. Na de herstart sloot Sacha Fenestraz aan bij de topdrie en de Franse Argentijn passeerde Palmer voor plaats drie. Achter hen ging Sue Yang van de baan na een tik van Axel Matus waardoor een tweede SC nodig was.

Verschoor was inmiddels aangesloten bij Red Bull collega Dan Ticktum en wist de Engelsman na de 2e herstart te passeren voor plaats 10. Vooraan had Fenestraz een betere herstart dan Shwartzman en hij passeerde de Rus in de Variante. Maar helaas ging twee bochten verderop Neil Verhagen hard van de baan en omdat er nog maar 30 tellen op de klok stonden, werd de rode vlag gehesen en gold de uitslag van een ronde eerder. Shwartzman werd als winnaar geklasseerd voor Fenestraz. Aubry was Palmer ook nog gepasseerd en scoorde een 3e plaats. Verschoor streek als 10e een punt op, Jarno Opmeer bleef als 18e van punten verstoken. Voor de Belgen was er iets meer te juichen met Max Defourny die als 5e werd afgevlagd.

Race 2: Palmer op dreef

In de kwalificatie van zondagmorgen was Palmer de snelste in groep 1, in groep 2 was dat Aubry. De Fransman was als allersnelste ook automatisch polesitter met de Engelsman naast zich en Defourny achter zich als 3e. De MP auto’s van Opmeer, Verhagen en Verschoor vertrokken als 9e, 11e en 13e. Bij de start reageerde Palmer uitstekend en had in de Variante de leiding te pakken, Aubry had een slechte start en werd een tijdje door Defourny opgejaagd. Verschoor vertrok prima en lag binnen een mum van tijd achter Verhagen op plaats 11.

Drie ronden ging het goed en daarna was er opnieuw een Safety Car. Eerst bleven Alex Peroni en Enrique Chavez in elkaar haken en tijdens de werkzaamheden vielen ook Cordeel en Ticktum stil met mechanische pech. Palmer zat goed op te letten bij de herstart, Aubry niet. De Fransman kreeg Fenestraz achter zich aan die van vier in één ronde Defourny verschalkte, bij Aubry aansloot en er op de lange straight naar de Parabolica voorbij ging. De Top5 wist zich los te rijden van de rest, waar Ye Yifei als zesde o.a. Thomas Maxwell, Verhagen en Verschoor ophield.

Alle duels gingen compleet voorbij aan Palmer, die zich drie tellen losreed van de rest. Fenestraz leek te profiteren van de gevechten achter hem tussen Aubry en Shwartzman, maar de twee reden elkaar aan in de Variante en gaven Defourny een derde plaats cadeau. De Luikenaar ging nog op jacht naar plaats 2, maar hoewel hij bij Fenestraz kon aansluiten kwam hij de Fransman niet meer voorbij voor het vallen van de vlag. In de slipstreamgevechten daar achter verraste Verhagen zowel Maxwell als Yifei en klom van 7 op naar 4. Verschoor maakte in de laatste ronde een foutje, kon nog wel aansluiten maar moest genoegen nemen met de 7e plaats. Opmeer kreeg met pech te maken en kwam als 21e en laatste binnen.

Stand na 1 race weekend:
1. Will Palmer – 37
2. Sacha Fenestraz – 36
3. Robert Shwartzman – 25
4. Max Defourny – 25
5. Gabriel Aubry – 15
6. Neil Verhagen – 12
7. Thomas Maxwell – 10
= Ye Yifei – 10
8. Alex Peroni – 8
= Max Fewtrell – 8
9. Richard Verschoor – 7
10. Henrique Chaves – 6

Volgende raceweekend voor de Formula Renault Eurocup is op 13 mei op het circuit van Silverstone. Tot nu toe liet van de Red Bull talenten alleen Neil Verhagen een klasseflits zien in race 2, ondanks een crash in race 1. Met Verschoor zit het qua racetempo wel goed, maar dan moet je wel verder op de grid staan om er iets aan te hebben. Kwalificaties zal hij dus aan moeten blijven werken.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!