Sebastien Buemi haalde gisteren in Punta del Este zijn tweede overwinning in het seizoen 2015/2016 opgehaald. De Zwitser vertrok als vijfde, maar wist zich gedurende de race naar voren te werken. Robin Frijns had het in koelere omstandigheden moeilijker en wist er met hangen en wurgen een punt uit te slepen als tiende.

Te oud voor FE?
In de kwalificatie leek Buemi al de leidende rol te nemen, door de trainingen en de eerste kwalificaties te domineren. Het ging echter mis in de Superpole. De Zwitser verremde zich in bocht 10 en verloor zoveel tijd dat hij als vijfde geklokt werd. De twee Dragon auto’s van Jerome d’Ambrosio en Loic Duval profiteerden dankbaar en scoorden een 1-2 in de startopstelling. Sam Bird en Lucas di Grassi kwamen op 3 en 4 uit.

Nicolas Prost haalde de Superpole niet, de Fransman reed zijn vleugel stuk op een kerb en moest als 6e starten. Frijns zat er in de trainingen nog goed bij met twee keer een vijfde tijd, maar hij viel terug naar plaats elf in de kwali. Andretti constateerde een probleem in de aandrijflijn en tussen de kwali en race werd de hele unit vervangen. Jean Eric Vergne moest samen met debutant Oliver Rowland achteraan vertrekken na fouten. De Fransman ging in bocht 1 al wijd en kwam daarna nog met Nathanaël Berthon in de clinch en de Brit vloog bijna de muur in, maar hield zijn Mahindra in ieder geval heel. Helaas liep het voor Jacques Villeneuve wel mis. De Canadees knalde zo hard van de baan dat hij de ophanging en chassis beschadigde en de rest van het weekend gedwongen moest toekijken. In drie races één keer aan de finish, twee crashes en nul punten, geen bijster goede statistiek.

Buemi op stoom in de startfase

Bij de start hield d’Ambrosio de leiding, Bird glipte langs Duval en Buemi zat de Fransman op zn staart nadat hij eerst Di Grassi passeerde en vervolgens een aanval van de Braziliaan af kon weren. Hij probeerde de Zwitser bij te houden terwijl die lang Duval glipte, maar verloor in plaats daarvan een plaats doordat hij zich verremde en Daniel Abt langs moest laten. Frijns had een prima start met een passeeractie op Turvey en een cadeautje van Bruno Senna, die zijn Mahindra even in de box parkeerde, waardoor hij als 9e rondreed. Je zag opnieuw dat de Maastrichtenaar de top7 niet kon bijhouden en ook Antonio Felix da Costa in de andere Mclaren aangedreven auto moest laten lopen.

Buemi sloot intussen aan bij d’Ambrosio na een passeeractie op Bird, die zelfs na vier terugviel door een aanval van Duval. Di Grassi pakte in dezelfde bocht zijn vijfde plaats weer terug van Abt, terwijl Prost ook bij de twee Abt-Schaeffler’s aansloot. Het veld was inmiddels in koppels en trio’s uit elkaar aan het vallen. Voor Senna was de race na 12 ronden over doordat hij in de inmiddels beruchte bocht 17 in de muur ging

Voorzichtigheid kost Dragon een podiumplaats

Net voor de pitstops had Buemi d’Ambrosio te pakken en de Renault-rijder liep meteen bijna 4 seconden weg van de Belg. Di Grassi had daarachter heel wat meer moeite met de Dragon van Duval, die stevig verdedigde maar wel veel energie eraan verknoeide. De eerste die binnenkwam voor zijn stop was Abt. Ook Stephane Sarrazin, die erg veel energie kwijt was in de jacht op Frijns, ging mee naar binnen, evenals Turvey. Een ronde later kwam de hele top 8 binnen. Buemi kwam als eerste van de kop de pits weer uit, Dragon was de grote verliezer in deze wissel, want d’Ambrosio remde zo hard af dat Duval, Di Grassi en Bird achter de Belg in de file binnenkwamen. Bird glipte door een snelle stop naar de vierde plaats en Di Grassi passeerde zelfs allebei de Dragon auto’s en kwam als tweede van de groep de baan op. Rowland reed als enige van het veld een ronde langer door, waardoor hij even de leiding had en vervolgens weer wegviel.

Buemi was inmiddels 3 tellen weggelopen van di Grassi en wist met gemak dat gat naar de Braziliaan constant te houden en de tweede overwinning van het seizoen te scoren. Achter die twee wisselden de Dragon auto’s niet van positie, waardoor d’Ambrosio een podium plaats ophaalde voor Duval. Het gat naar de nummer 5, Prost in de tweede Renault, was bijna vijftien seconden, maar dat kwam vooral door het aggressieve rijden van Felix da Costa, die als zesde de beste met een “Season 1- auto binnenkwam Dit was ook het beste wat ik vandaag kon doen

Ook voor Frijns was het een lastig tweede deel. De Maastrichtenaar reed eigenlijk nét een ronde te lang door. Op de chart leek hij nog voldoende energie te hebben, maar de batterij liep zo snel leeg dat hij veel tijd verloor. Hij werd net voor de pit entry nog door Nelson Piquet Jr gepasseerd en kroop zo langzaam door de pits dat hij van acht terugviel naar dertien. Eigenlijk was dat zelfs de veertiende plaats, maar Bird’s DS Virgin viel stil net nadat de Brit de pits uitkwam. Frijns klom weer twee plaatsen doordat hij Rowland en Turvey weer passeerde en in het slot nog maar eens een gelukje had. Piquet was al een aantal ronden in gevecht met Vergne, die na de stops als negende rondreed en op zijn achtste plaats joeg. De Braziliaan verdedigde zich hevig en tikte de Fransman zelfs aan nadat die in bocht al naast hem kwam. maar remde veel te laat voor de Monaco-chicane in de laatste ronde en klapte in de boarding. Hans-Jurgen Abt kon een lachje niet onderdrukken. Waardoor Nextev dit weekend puntloos blijft en Frijns in extremis toch een punt aan de race overhoudt.

Voor de stand van de Formula E betekent dit het volgende:

1 Sebastien Buemi 62
2 Lucas di Grassi 61
3 Jérôme d’Ambrosio 28
4 Sam Bird 24
5 Loïc Duval 24
6 Nick Heidfeld 17
7 Robin Frijns 17
8 Stéphane Sarrazin 16
9 António Félix da Costa 16
10 Nicolas Prost 11

Buemi en Di Grassi lijken op dit moment de meest constante factoren te zijn. De Zwitser heeft met één punt de leiding voor de Braziliaan, terwijl d’Ambrosio nu zijn gemiste podiumplaats van Maleisië voelt, want anders had hij met 43pt veel dichterbij gestaan. Bird en Duval hijgen de Belg in zijn nek.

Frijns komt gelijk met Heidfeld, die door een blessure deze race moest laten schieten (zijn vervanger Rowland reed zijn debuut in electrisch autoracen als 13e uit op één ronde van Buemi.) Net als in de meeste races is Sarrazin de felste achtervolger van Frijns op slechts één punt, samen met Felix da Costa. Het volgende raceweekend is ook in Zuid Amerika. Volgend jaar wordt het druk in Argentinië met eerst de Dakar rally in Januari en op 6 Februari strijkt het FE-circus neer in Buenos Aires. Hopelijk voor Frijns ligt de temperatuur dan een graad of tien hoger


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!