Crowded House was al goed om de Franse E-Prix in Parijs te omschrijven met vier seizoen in één dag, maar op Koningsdag regent het wat ons betreft zonnestralen. De Achste winnaar in Acht Formula E races levert een nieuwe leider in de stand én het Wilhelmus op.

Hoe lastig het weer ging zijn in de Franse hoofdstad bleek al in de vrije training, toen beide Virgin Audi’s op een halfnatte baan in de muur knalden. Robin Frijns kwam redelijk weg met een losse voorvleugel, maar Sam Bird kreeg een tikje van Sebastien Buemi en scheurde het wiel linksvoor van zijn auto af. In de kwalificatie was Frijns in ieder geval goed wakker. Hij had door zijn zesde plek algemeen namelijk het voordeel dat hij niet in de beruchte startgroep 1 moest vertrekken, die altijd de minste grip heeft en letterlijk de straat schoonveegt voor de rest.

De Maastrichtenaar vertrok vanuit groep 2, haalde inderdaad de top 6 en reed in een heel aggressief rondje met twee bijna crashes de derde tijd. Pole ging eerst naar Pascal Wehrlein, maar die werd net als teamgenoot en klassementsleider Jerome d’Ambrosio teruggezet naar de laatste startrij omdat de bandenspanning onreglementair laag was. Daardoor vertrok Nissan rijder Oliver Rowland van pole, met teamgenoot Sebastien Buemi achter zich. Jean Eric Vergne kon ondanks een leuk getimede reclame poster (gebaseerd op Avengers Endgame) geen heldenrol vertolken en vertrok uit de achterhoede.

All Hail the Formula E

Hoewel de baan niet helemaal droog was, leek niets erop dat het een chaotisch waterballet ging worden. Uit voorzorg werd toch maar de safetycar van stal gehaald om de rijders op weg te helpen, en dat bleek geen overbodige luxe. Want nog binnen 2 minuten had Rowland de auto al in de TecPro barrier bij bocht 3 gehangen. Hij kon gelukkig nog verder, maar zijn klassering kon ie vergeten. Frijns zette intussen Buemi zo onder druk dat hij Attack Mode moest pakken om voor te blijven. De Zwitser had geluk dat Frijns zelf nét de lijn miste en een rondje zonder Attack mode tegen Felipe Massa moest verdedigen.

Hulp kwam uit Duitse hoek toen Andre Lotterer eerst landgenoot Maxi Günther passeerde en bij Massa kwam aandringen. Frijns pakte toen wel Attack Mode, maar Buemi verdedigde stevig en stuurde na wijd te zijn gegaan zo driest in dat hij Frijns voorvleugel er haast af reed. Je kon het ding gewoon horen klapperen op de hobbelige straten, maar voor de vleugel helemaal afbrak en Frijns dan waarschijnlijkeen pitstop had moeten maken, kwam er weer hulp, dit keer van een regengod die van een lolletje houdt: Pluvius.

Holy TecPro Batman!

Het begint te regenen riep Frijns met gevoel voor understatement. En op hetzelfde moment begint de Nissan van Buemi te stotteren zodat de Virgin Audi de leiding cadeau kreeg. En het ging niet alleen regenen, het ging gieten en uiteindelijk zelfs hagelen. Links en rechts vlogen er auto’s in het beste geval de uitloopstroken op of in het slechtste geval de TecPro barriers in. Opnieuw Rowland, die zijn hele voorvleugel kwijtraakte en Tom Dillman, die zijn ophanging vernielde. Er werd even Full Course Yellow uitgeroepen om de ergste buien te laten passeren.

Het publiek vond het allemaal prachtig, juichte bij elke mooie spin en uitglijder. Buemi was intussen even in de pits geweest om zijn haperende auto na te laten kijken, maar kreeg nog een extra penalty omdat hij te hard had gereden. Daardoor reed hij toch weer als achterblijver vóór Frijns uit, die zich eerst nogal druk daarom maakte, maar uiteindelijk flink profiteerde omdat de Zwitser een prachtige Pathfinder voor hem was. In een mum van tijd was de Maastrichtenaar 5 tellen weggereden bij de Duitser. Achterin het veld het oude liedje: Stoffel Vandoorne won de Fanboost en Stoffel Vandoorne hoorde bij de eerste uitvallers met een kapotte aandrijfas.

Achter de twee leiders vormde Massa een mooie kurk op de fles voor de rest. Daniel Abt vocht zich er wheelbangend langs bij de Braziliaan, Günther en DiGrassi profiteerden toen Massa teveel wilde en spinde, maar het viel bijna niemand op omdat Rowland dacht dat driemaal scheepsrecht was. De Brit verremde zich opnieuw en knalde vol in Alexander Sims die letterlijk in de muur gehangen werd. Ook Wehrlein, Bird en Paffett liepen enige gebruiksschade op in die klapper. POW! zou de oude Batman & Robin serie uit de jaren 60 op het scherm hebben gezet.

Hardest race of my life

En nog was het niet genoeg, de SC kwam even eruit om de opruiming van de wrakken in goede banen te leiden, maar na de herstart gooide d’Ambrosio een top5 klassering weg met een remfout en remde ook Edo Mortara zichzelf uit de wedstrijd. De Zwitser kon verder, maar wilde zo graag Alex Lynn inhalen dat hij de Jaguar in de chicane voor de finish in de muur ramde. In een zelfde incident vlogen Massa en Oliver Turvey er ook af, zodat Venturi teambaas Susi Wolff letterlijk met haar hoofd in haar handen zat: twee fabrieksauto’s eruit en van zusterteam HWA reed alleen Paffett nog in de middenmoot.

Safetycar kwam weer op de baan en bijna dacht ik dat we onder geel gingen eindigen. Maar met nog vier bochten te gaan in de laatste ronde kwam er toch nog een groene vlag. Frijns lette op en gaf de leiding niet meer uit handen. Zijn eerste zege in de Formula E, de eerste voor een Nederlander en de achtste verschillende winnaar in acht races. Consistent rijden is eens te meer belangrijk dit jaar. Op weg naar de pits kreeg Frijns nog van een oplettende Nederlandse marshall een Driekleur aangereikt. Lotterer werd tweede, Abt vocht zich naar plek 3 voor teamgenoot Di Grassi en Günther. Frijns kreeg nog een punt extra cadeau omdat alle coureurs die in aanmerking kwamen voor het snelste ronde punt inmiddels waren uitgevallen.

tand na 8 races
1 Robin Frijns – 81
2 André Lotterer – 80
3 António Félix da Costa – 70
= Lucas di Grassi – 70
5 Jérôme d’Ambrosio – 65
6 Jean-Éric Vergne – 62
7 Mitch Evans – 61
8 Daniel Abt – 59
9 Sam Bird – 54
10 Edoardo Mortara – 52

Robin leest wel honderd keer de krant, staat er echt pagina 18 dik omrand. Robin Frijns staat gewoon bovenaan in de stand voor de Formula E. Lotterer staat één punt achter hem, Antonio Felix da Costa is gelijk derde met Di Grassi met 70 punten.  d’Ambrosio is de grote verliezer en valt door een nulscore terug naar 5,  Vergne doet nog aan schadebeperking met een zesde plek. De commentatoren Dario Franchitti en Jack Nichols zaten toen de regen begon vooral Lotterer op te hemelen, maar ik denk dat als Frijns zijn kwalificaties net zo goed kan houden als in Frankrijk, hij zomaar eens een gevaarlijke klant voor de titel wordt. Net als dit weekend vormt de Formula E een onofficieel “voorprogramma”in het F1 raceweekend met de E Prix van Monaco op zaterdag 11 mei, met dit keer een gerucht dat de attack zone door de pitlane zal gaan. Het zou grappig zijn, maar ook wat onpraktisch. We wachten in spanning af.

Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!