Renault e.DAMS zal met gemengde gevoelens terugkijken op het seizoen 2016-2017 in de Formula E. De Franse renstal won weliswaar het constructeurskampioenschap, maar Sebastien Buemi kon een zaterdag ingezet rampweekend niet meer herstellen en verloor de coureurstitel aan Lucas Di Grassi. Schrale troost voor Renault is dat Jean Eric Vergne nog de laatste race won.

Na zijn mislukte race, zijn tirade in de pits en diskwalificatie had Buemi even tijd nodig om zich weer op te laden en hoewel hij tegenover de camera’s kalm bleef, moet het toch weer gestormd hebben onder de helm na de kwalificatie. Buemi maakte namelijk een fout in de eerste bocht en kon slechts een 14e tijd noteren, al werd dat wel een 13e startplek omdat Nicolas Prost er voor koos vanuit de pits te starten. Ook Di Grassi had geen vlekkeloze kwali, door een fout in de Superpole kwam hij op de 5e tijd uit. De strijd om P3 in het kampioenschap flakkerde ook weer op. Sam Bird en Felix Rosenquist lagen slechts vier punten uit elkaar en de Zweed pakte op het laatste nippertje de pole over van de Brit. Vergne en Nick Heidfeld vormden de tweede rij. Robin Frijns kwam opnieuw niet verder dan plaats 14 en startte recht achter Buemi, terwijl Antonio Felix da Costa naast de Zwitser. Met die tirade van gisteren tegen beide Andretti coureurs in het achterhoofd kon Buemi dus maar beter goed opletten.

Next time I break your wing OK!?

En jawel, bij de start werd het weer dringen geblazen in de middenmoot. Tom Dillmann’s Venturi verremde zich, Daniel Abt tikte eerst Stephane Sarrazin achterstevoren en werd zelf door Oliver Turvey geramd. Alles probeerde daar omheen te komen en Da Costa botste achterop Buemi. Hij brak niet zijn vleugel zoals Frijns nog gedreigd had, maar een stuk bodywork flapperde los en wilde niet afbreken, ondanks verwoede pogingen van Buemi zelf het ding los te schudden. De wedstrijdleiding zwaaide een “meatball-flag” waarmee Buemi werd opgedragen de schade te repareren in de pits, maar het team maakte vervolgens een verkeerde inschatting.

Volgens de regelementen heb je drie ronden de tijd om op zo’n vlag te reageren en mocht in de tussentijd het onderdeel afbreken, dan is het niet nodig om op de vlag te reageren. Renault werd helaas zenuwachtig en haalde Buemi alsnog binnen, net toen stuk bodywork inderdaad had losgelaten. Daardoor viel Buemi terug naar de laatste plaats, vlak achter teamgenoot Prost. Dit kost me het kampioenschap! tierde hij over de radio. Of daarna de organisatie geen boodschappen meer van Buemi liet horen of dat het team niets meer te melden had weet ik niet, maar tot aan de finish hebben we de Zwitser niet meer gehoord.

Het zag op dat moment zelfs nog slechter uit voor Renault, want omdat Abt en Di Grassi inmiddels in de top5 rondreden zouden ze zelfs in de strijd om het constructeurskampioenschap gevaarlijk kunnen worden en Audi een dubbelslag kunnen bezorgen. “Gelukkig” kregen beide Abt Audi’s het met de Venturi’s en Dragons aan de stok, die blijkbaar besloten hadden om de aanval te kiezen. Maro Engel en Loic Duval plaatsten een paar geslaagde inhaalacties waardoor Di Grassi van plek zes naar tien terugviel, maar omdat Buemi zo ver achter lag deed de Braziliaan niet al te hard zijn best om nog plaatsen goed te maken.

Watch out for Jeff?

Vooraan leek Rosenquist ook de aanval als beste verdediging te zien en probeerde hard weg te lopen bij Vergne (in het radioverkeer steevast JEV genoemd) omdat hij wist dat de Renault aandrijflijn in de Techeeta gewoon sneller was en hij een grotere buffer nodig had. Daarnaast kwam Sarrazin in de tweede Techeeta ook weer opzetten na zijn spin in bocht 1 en drongen Bird en Lopez ook weer naar voren. De strijd om plaats 3 in het kampioenschap werd zo spannender dan de titelstrijd zelf.

Na de wagenwissels namelijk bleek dat de voorsprong van Rosenquist niet voldoende was. De Mahindra moest eerder in de regeneration modus dan de Techeeta en “JEV” kwam er uiteindelijk vrij makkelijk langs en was door de concurrentie niet meer in te halen. De Fransman scoorde daarmee zijn eerste overwinning dit seizoen in de allerlaatste race. Rosenquist zakte ver terug en moest zich nog verdedigen tegen Lopez die nog probeerde teamgenoot Bird te helpen door de Zweed wat punten af te snoepen. Maar helaas raakte de energie van de Argentijn te snel op, waardoor Rosenquist alsnog de 2e plaats oppikte en derde bleef in het kampioenschap. Lopez pakte wel de 3e plaats, zijn tweede podium na Parijs. De Venturi’s en Dragons zakten na hun furieuze begin helemaal door het veld in deel 2, alleen Dillmann en Jerome d’Ambrosio konden nog een handvol punten oppikken. Frijns kon in een wat anonieme race nog een paar plaatsen stijgen. Helaas leidde dat niet tot punten, omdat zijn pitstop weer te langzaam was en hij nog door Evans en Buemi gepasseerd werd. De Maastrichtenaar strandde op een 13e plaats, 2 plaatsen achter Buemi.

Eindstand Formula E 2016-2017
1 Lucas di Grassi 181
2 Sébastien Buemi 157
3 Felix Rosenqvist 127
4 Sam Bird 122
5 Jean-Éric Vergne 117
6 Nico Prost 93
7 Nick Heidfeld 88
8 Daniel Abt 67
9 José María López 65
10 Stéphane Sarrazin 36
13 Robin Frijns 24

Eén jaargang voor Audi er een fabrieksteam van maakt scoort Abt Schaeffler dan toch een mooie prijs met de titel voor Di Grassi. Niets ten nadele van de Braziliaan, hij heeft het meest constant gereden van iedereen, maar eigenlijk hebben Buemi en Renault hier van zichzelf verloren. In Parijs zag het er nog naar uit dat Buemi met overmacht op de overwinning af stoof, maar daarna stortte het kaartenhuis helemaal in. Twee diskwalificaties waarvan Berlijn zijn team is aan te rekenen en Buemi zelf is in Canada aan te rekenen dat hij op zaterdag de auto in de muur plantte en zijn team haastwerk bezorgde, waardoor die DQ weer veroorzaakt werd. Er zal ongetwijfeld nagepraat worden over deze episode in de burelen bij Renault. Buemi zelf mag ook in de spiegel kijken, want hoewel hij Di Grassi vooraf gaand verweet dat de Braziliaan niet met druk kan omgaan bleek de Zwitser daar zelf nog het minst tegen te kunnen.

Het volgende seizoen begint in december met een double header in Hong Kong. Of Robin Frijns daar bij is staat nog ter discussie. Andretti wordt als officieel BMW team ingezet. Da Costa is als fabriekscoureur van BMW vrij zeker, maar naar het schijnt willen de Duitsers ook Alexander Sims (die nu in de Blancpain series rijdt) een grotere rol geven. Kwestie van afwachten dus.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!