Jules Bianchi heeft onvoldoende gas terug genomen en is daardoor van de baan geschoven.

Die conclusie presenteerde de autosportbond in het onderzoek naar de crash van de Marussia met nummer 17 tijdens de Grand Prix van Japan. De World Motor Sport Council toonde het raport in Qatar alwaar het boekwerk van ruim 390 pagina’s werd vrijgegeven.

De Fransman gleed onder verraderlijke omstandigheden van de baan en klapte op een bergingsvoertuig dat net bezig was om de auto van Adrian Sutil weg te slepen. Hiermee zeggen de onderzoekers expliciet dat Jules Bianchi zelf schuld had aan het ongeval.

Onder andere Ross Brawn, Stefano Domenicali en Emerson Fittipaldi werden betrokken bij het reconstrueren van de gebeurtenissen.

Het is zonneklaar dat er water over de baan liep, maar Bianchi had niet genoeg snelheid terug genomen om te voorkomen dat hij de controle over de auto verloor. In het rapport wordt verder gesteld dat alle procedures zijn gevolgd, zoals het zwaaien van de dubbele gele vlag.

Het bergingsvoertuig zou met een snelheid van 126 kilometer per uur zijn geraakt. Uit de gegevens zou tevens zijn gebleken dat Jules zowel het rem- als gaspedaal intrapte terwijl hij door gleed richting het voertuig. Het systeem had het vermogen van de auto moeten behalen, maar het brake-by-wire-systeem van de Marussia bleek niet te reageren op de zogenaamde FailSafe-settings.

FailSafe moet in een dergelijk geval de motor uitschakelen, maar op een één of andere reden gebeurde dat niet.

Men vermoed dat Jules Bianchi misschien werd afgeleid door wat er gebeurde en het feit dat zijn voorwielen blokkeerden, waardoor hij niet in staat was om te sturen en daardoor rechtdoor gleed.

Ten slotte hebben de mensen achter het onderzoek de nodige aanbevelingen aangeboden aan de FIA. Onder andere raadde men aan om geen races vier uur voor zonsondergang te laten starten.

Ook zouden de FIA, FOM en lokale promotors meer rekenschap moeten houden met de plaatselijke weersomstandigheden en zou de drainage op alle circuits aan een grondige inspectie moeten worden onderworpen.

Intussen ligt Jules Bianchi nog steeds in een stabiele, maar kritieke toestand. De Fransman werd recentelijk getransporteerd van Japan naar zijn thuisland Frankrijk en verkeerd nog altijd in een diepe coma.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!