Inhalen in de Formule 1 blijft een moeilijke opdracht. En toch, uit de resultaten van de enqu�te die de FIA begin dit jaar hield blijkt dat zowat 95% van de bezoekers meer inhaalacties op de baan wil zien.

Om aan die wens tegemoet te komen, startte de FIA met een onderzoek om de aerodynamica bij een wagen te verbeteren wanneer hij inhaalt. Het meeste onderzoek naar aerodynamica wordt gedaan vanuit de veronderstelling dat de wagen rijdt in schone lucht, en niet in zogenoemde vuile lucht, veroorzaakt door de voorliggende wagen.

Als een bolide wil inhalen, valt de aerodynamische prestatie van de voorvleugel ver terug naarmate hij dichter bij zijn voorligger komt. Dat maakt inhalen bijzonder moeilijk, en soms zelfs onmogelijk.

Als algemene regel kan je stellen dat hoe beter de aerodynamica van een wagen is in schone lucht, hoe meer negatief effect hij zal hebben op zijn achterligger.

In samenwerking met AMD ontwikkelde de FIA de CDG achtervleugel (voluit: Centreline Downwash Generating, red). Het markantste aan deze vleugel is de opening boven de diffuser. Dit zou de vuile lucht voor de achterligger reduceren. Op de afbeeldingen ziet u duidelijk het ontwerp van de CDG achtervleugel, en de vuile lucht die hij veroorzaakt. die vuile luchtstroom is opmerkelijk kleiner dan van een klassieke achtervleugel (links).

F1 FIA

De CDG achtervleugel zou zijn intrede maken in 2008, samen met slicks en een ander wielformaat. Als de teams akkoord gaan, kunnen deze veranderingen ook in 2007 ingevoerd worden.

Max Mosley, president van de FIA: “Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de Formule 1. Hiermee kunnen we de fans geven waar ze om vragen: inhalen en wiel-aan-wiel duels. Hopelijk kunnen we deze veranderingen al doorvoeren vanaf 2007 in plaats van 2008. “

Op deze bijeenkomst wordt ook een nieuwe kwalificatie besproken. Klik hier om onze berichtgeving daarover te lezen.

F1 FIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bron: fia

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter