De Formule 1-coureurs hebben bericht gehad van de internationale autosportbond FIA over nieuwe richtlijnen voor het verdedigen van posities op de baan. Dat ontdekte het Britse Autosport. De nieuwe standaard van de FIA is een reactie op enkele controversiële incidenten van dit jaar.

Zo kwam Nico Rosberg na de Grand Prix van Bahrein onder vuur te liggen voor zijn defensieve acties ten opzichte van Lewis Hamilton en Fernando Alonso. De stewards grepen daar niet in. De rijders en de FIA hebben vervolgens contact gehouden over dit onderwerp. Enkele uren voor de start van de Britse Grand Prix stuurde wedstrijdleider Charlie Whiting de nieuwe richtlijnen naar de teams.

Autosport bemachtigde een kopie van die instructies. Whiting schrijft daarin: Elke coureur die zijn positie verdedigt mag bij zijn eerste actie de volledige breedte van de baan gebruiken, tenzij de inhalende rijder al met een aanzienlijk deel van zijn auto naast de wagen van zijn voorganger rijdt.

Op deze manier in het defensief mag geen van de coureurs zonder gerechtvaardigde reden het circuit verlaten. Om twijfel te voorkomen, als de voorvleugel van de achterligger naast de achterwielen van de voorste man is, dan beschouwen wij dat als een aanzienlijk deel., aldus de FIA Formula One Race Director.

Rosberg zei over het gebeuren in Bahrein dat hij graag duidelijkheid verkreeg van de FIA omtrent de voorwaarden voor defensief rijden. Het is goed dat er hierover wordt gesproken. Met name als een coureur terugkeert naar de race-lijn, na een blok. Het gaat namelijk ook om veiligheid voor de rijders. Hopelijk kan men nu rechtvaardiger straffen wanneer dat nodig is, juist omdat zaken nu duidelijker zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *