Het verbod op off-throttle blown diffusers is de FIA menens. De internationale autosportbond gaat vanaf de Europese Grand Prix nog strenger toezien op het gebruik van engine mapping. Dat meldt het Britse tijdschrift Autosport.

Racedirecteur Charlie Whiting heeft de teams middels een brief op de hoogte gebracht van het voornemen. Zo is het de teams niet toegestaan om de engine mapping tussen de kwalificatie en de race aan te passen. Hiermee wil de FIA een einde maken aan de speciale afstelling van de engine mapping tijdens de kwalificatie.

Extreme engine map-afstellingen geldt als een mogelijke verklaring voor de dominantie van Red Bull Racing in de kwalificaties. Dat is nog steeds toegestaan, alleen moeten teams er dan ook de race mee beginnen in plaats van een meer veilige set-up.

Door het verbod om de set-up van de engine mapping tussen de kwalificatie en de race aan te passen, is het alleen mogelijk die afstelling te veranderen tijdens een pitstop door een computer aan te sluiten op de auto. Dit heeft absoluut niet de voorkeur van de teams, want dat neemt te veel tijd in beslag.

Boze tongen beweren dat de dominantie van Red Bull Racing tijdens de kwalificatie valt te verklaren met de speciale kwalificatie set-up. Met zo’n set-up kunnen meer uitlaatgassen door de diffuser worden geblazen en meer brandstof worden verbruikt voor een betere prestatie over één ronde.

De race rijden met de set-up uit de kwalificatie lijkt dan ook uitgesloten. Er wordt dan te veel brandstof verbruikt en ook de betrouwbaarheid van de motoren zouden gevaar lopen.