24 Uur van Spa24 Uur van SpaMax Mosley en de grote autobouwers hebben gesprekken gehad over het opstarten van een nieuw uithoudingswereldkampioenschap. Ferrari, BMW, General Motors, Porsche, Mercedes-Benz, Audi, en Aston Martin zien het kampioenschap, dat van start zou gaan rond 2006, wel zitten.

Omdat de kosten van de Formule1 steeds hoger worden ligt de weg voor een nieuw uithoudingskampioenschap open. Volgens de meeste constructeurs zullen mensen een grotere band hebben met sport- en GT wagens dan met de huidige F1 �raketten�.

Tijdens de jaren 50, 60 en 70 waren sportwagen races minstens even populair als de Formule1. Ook tijdens de jaren 80 raceten Porsche, Jaguar en Sauber met de steun van Mercedes tegen elkaar. Maar toen namen Bernie Ecclestone en Max Mosley het roer over, en stuurden de Formule1 naar ongekende hoogtes.

Een van de grote redenen waarom de vroegere uithoudingskampioenschappen het lastig kregen was het feit dat grote constructeurs even een graantje meepikten, en daarna weer vertrokken. Een les die de Formule1 nog moet leren.

Jean Todt nam deel aan de gesprekken, en dat mag wel wat ironisch bekeken worden want Sportwagen races waren de grote liefde van Enzo Ferrari. Hij nam deel aan de Formule1 om z�n sportwagenprogramma te kunnen betalen.

Er is nog steeds een grote interesse in uithoudingskampioenschappen. En sinds het verdwijnen van een echt wereldkampioenschap zijn er verscheidene vervang klasses uit de grond geschoten. Maar omdat ze steeds gehouden werden door verschillende organisaties, met verschillende reglementen wist het publiek niet meer van welk hout het pijlen moest maken. Mocht de FIA een nieuw kampioenschap organiseren zou het niet alleen een boost betekenen voor sportwagens, de F1 zou misschien eindelijk eens wakker schieten.

Pitpass.com
Foto: Laurent Charniaux

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter