Net als bij bijna alle andere F1-teams, wordt er bij Ferrari momenteel hard gewerkt aan de auto’s voor 2017. Topman Sergio Marchionne hoopt dat de nieuwe auto een succes wordt, vergeleken met de SF16-H.

Met die auto kon het team in 2016 geen race winnen, terwijl aan het begin van het seizoen nog gehoopt werd dat de auto het op zou kunnen nemen tegen Mercedes.

Voor 2017 zet het merk in op een nieuwe aanpak; het verbrandingsproces zal voltrekken onder een hogere druk en temperatuur dan voorheen. Dit is niet nieuw, want Mazda doet hetzelfde al jaren met haar SkyActiv-motoren.

Om dit mogelijk te maken zijn er onder andere nieuwe zuigers nodig. Tot op heden wordt voor de zuigers doorgaans aluminium gebruikt omdat het sterk maar licht is. Doch onder extreme omstandigheden, wat dus gebeurt als de compressie wordt verhoogd, is aluminium minder bedrijfszeker dan staal.

Ferrari is nu bezig om nieuwe staallegeringen te implementeren in haar zuigers. Het oudste renstal van de sport gaat namelijk gebruik maken van 3D-printing.

Additive Manufacturing [AM] noemt men dit. Deze laatste techniek komt neer op het ‘laagje voor laagje’ opbouwen van 3D objecten met verschillende materialen. Met de oude technieken was het vrijwel niet mogelijk om stalen zuigers te gieten voor een F1 motor, maar dankzij AM kan het materiaal nu wel in de gewenste hoeveelheid en de gewenste vorm vervaardigd worden.

Als alles naar wenst gaat in het laboratorium, zouden de rode auto’s in Australië al kunnen beschikken over de nodige extra kracht.

Maar Additive Manufacturing heeft één belangrijk nadeel; Door beperkingen in materialen en systemen lukt het bedrijven echter zelden om AM-producten voorbij de prototype-fase te krijgen.

Ferrari neemt hier dus een groot risico…


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!