De FIA had gisteren een vergadering met de F1 teams gepland om te discussi�ren over de toekomstige regels en kostenbesparende maatregelen. Maar zoals wel te verwachten was, daagde enkel Ferrari op. De negen andere teams boycotten deze vergadering na Mosley�s weigering om de vergadering te verzetten op vraag van de negen teams. Zij vinden dat de regels voor 2005 eerst deftig beoordeeld moeten worden voordat er beslissingen kunnen vallen over toekomstige regels.

Het gevolg was dat gisteren enkel Ross Brawn en Jean Todt samen met Max Mosley aan tafel zaten. De vergadering ging toch door ondanks de magere opkomst. Mosley verklaarde na afloop dat de gesprekken niet beter hadden kunnen verlopen.

“We hebben een grote hoop nuttige informatie verzameld vandaag, waarschijnlijk veel meer dan wanneer de andere teams ook aanwezig waren,”

vertelde hij Reuters.

Mosley maakte ook duidelijk dat het de FIA is die de regels in 2008 – wanneer het Concorde Akkoord afloopt – zal opstellen, niet de teams.

“De FIA zal de regels voor 2008 opstellen. Des te vroeger deze regels bekend gemaakt worden, des te beter. Hoe vroeger de teams deze regels kennen, hoe minder geld het kost om veranderingen door te voeren,” verklaarde Mosley. “Het enige dat we (de FIA) moeten en zullen doen is de teams raadplegen, zoals we vandaag gedaan hebben. Als ze niet geraadpleegd willen worden, dan is dat ok voor mij!”

Mosley liet ook weten dat Ferrari akkoord ging met enkele voorstellen, zoals bijvoorbeeld een gestandaardiseerd remsysteem. Voorstellen zoals een salarisbovengrens voor de rijders en een leeftijdslimiet voor de tweede rijder werden echter door de Scuderia van tafel geveegd.

Toen Mosley ook werd gevraagd naar de dreiging van de GPWC, nu dat Toyota en Honda, na Ferrari�s terugtrekking , naar de GPWC willen overstappen, antwoordde hij vastberaden:

“Nog geen haar op mijn vel die er bang van is. Je kunt het gewoonweg niet serieus nemen. Nu kunnen ze wel makkelijk razen en tieren, maar als puntje bij paaltje komt in 2008, dan zullen ze er wel allemaal terug bij zijn.”

De vraag is echter of Max’ sprookje wel een happy end zal hebben. Want de kloof tussen Ferrari en de andere teams lijkt steeds groter en groter te worden. En de FIA heeft blijkbaar geen EHBO-kit om de kloof te dichten, of doet geen moeite om naar een gezamenlijke oplossing te zoeken. De volgende meeting is gepland voor 15 april. Hopelijk kunnen de FIA, Ferrari en de andere 9 teams tegen dan wat water bij de wijn gieten om tot een oplossing te komen voor deze situatie.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter