F1Pits kreeg een uitnodiging voor de officiële presentatie van de Ferrari 458 Challenge auto van het Ferrari Team Holland.

Recent is de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli van start gegaan, een spectaculaire Europese raceklasse waarin dit jaar voor het eerst de 570 pk sterke Ferrari 458 Challenge-auto centraal staat. Binnenkort krijgt het kampioenschap nog een primeur, wanneer Ferrari Team Holland, met coureur Rory Bertram en de in de nationale kleuren getooide Ferrari 458 Challenge, in het weekend van 8 & 10 juni hun debuut maken in de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli op het circuit van Le Mans. Het is een jongensdroom die voor Rory in vervulling gaat.

De eerste race van de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli vond plaats op 10 april, op het circuit van Monza in Italië, maar Ferrari Team Holland heeft de tijd genomen om zich terdege voor te bereiden, om van 8 t/m 11 juni in Le Mans direct goed uit de startblokken te komen. Na Le Mans zal het team, dat zich gesteund weet door hoofdsponsor Tempo-Team en tal van andere partners, vervolgens deelnemen aan de races in België, Oostenrijk en de Finali Mondiali, die op een nog nader te bepalen locatie en datum wordt verreden. Wij gaan dit project voor een periode van drie jaar aan, waarbij 2011 voor ons een jaar wordt om alvast een beetje aan het Ferrari 458 Challenge-kampioenschap te ruiken. Volgend jaar gaan we echter vol voor het kampioenschap en is het onze doelstelling om met twee tot drie auto’s aan de start te verschijnen, aldus Ferrari Team Holland-coureur en initiatiefnemer Rory Bertram.

Ferrari Team Holland neemt dit jaar voor het eerst deel aan het aansprekende kampioenschap van Ferrari, waarin de nieuwe Ferrari 458 Challenge-auto debuteert. In eerdere edities was die hoofdrol al weggelegd voor de Ferrari F430 Challenge-auto, die nu nog steeds in het kampioenschap meerijdt, en voor de Ferrari 360 Modena Challenge-auto. Voor Rory Bertram is deze laatste overigens geen vreemde, want in 2002 functioneerde Rory voor Ferrari al als testcoureur van de 360 Modena in Challenge-uitvoering.

De Ferrari Challenge Trofeo Pirelli is een merkenkampioenschap waarin technisch identieke Ferrari 458 Challenge-auto’s het tegen elkaar opnemen, wat garant staat voor spectaculaire actie en ‘door-to-door racing’. Voor Ferrari Team Holland-coureur Rory Bertram staat dat gelijk aan een warm bad. Ik rijd al mijn hele autosportcarrière in competitieve merkenkampioenschappen, waaronder de Porsche GT3 Challenge, de BMW 130i Cup, de Alfa 147 GTA Challenge en de Citroën Saxo Cup. Ik weet dus wat me te wachten staat. Bovendien beschikken we over een sterk team met capabele mensen en in combinatie met mijn race-ervaring verwachten we dit jaar toch een aantal malen op het podium te eindigen.

De raceauto waarmee het allemaal gaat gebeuren is de splinternieuwe Ferrari 458 Challenge-auto, heel toepasselijk getooid in de nationale kleuren: opvallend oranje met de Nederlandse vlag die centraal van de voorbumper over het dak naar de achterbumper loopt.

Ten opzichte van de reguliere Ferrari 458 Italia beschikt de 458 Challenge-uitvoering over exact dezelfde krachtbron, met een maximaal vermogen van 570 pk bij 9.000 tpm. Daarmee houden de overeenkomsten ook direct op. Zo heeft Ferrari bijvoorbeeld modificaties aangebracht aan de overbrenging en aan de kalibratie van de F1 versnellingsbak met dubbele koppeling, om een hoger koppel bij lagere toerentallen te bewerkstelligen. Net als de uitvoering voor de openbare weg is de 458 Challenge voorzien van een elektronisch E-Diff differentieel, een primeur voor Ferrari’s circuitauto’s.

Deze nieuwe 458 Challenge-auto vormt voor Ferrari Team Holland het wapen in de Europese Ferrari Challenge Trofeo Pirelli. Dit jaar wordt de Ferrari Challenge voor het 19e jaar georganiseerd, met een apart kampioenschap voor Italië, voor Europa en voor Noord Amerika. Nieuw dit jaar is dat de Challenge voor het eerst ook wordt georganiseerd voor de landen in het Asia-Pacific gebied, met voor dit jaar vijf races op de kalender.

Naast deze presentatie kregen we de mogelijkheid het vermogen van deze Ferrari zelf te ervaren, Rory Bertram nam ons mee voor een hogesnelheidservaring over de Oval van het RDW testcircuit in Lelystad. Een geweldige ervaring kan ik je zeggen, de motor lijkt wel aan je ruggengraad gespijkerd en de acceleratie is meer dan behoorlijk te noemen. Mocht je in de gelegenheid zijn dan raden we je aan een race te bezoeken van de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli. Zo is deze klasse op 05-07 augustus in Spa-Francorchamps België te bewonderen.

F1Pits wenst Ferrari Team Holland en Rory Bertram veel succes!

Racekalender 2011 Ferrari Challenge Trofeo Pirelli

08-10 april Monza (Italië)
06-08 mei Valencia (Spanje)
20-22 mei Portimao (Portugal)
08-11 juni Le Mans (Frankrijk)
05-07 augustus Spa-Francorchamps (België)

Fotograaf: Khalid Ouard